Archieffoto ter illustratie

Geen energiecheque en btw-verlaging voor woonzorgcentra: "165.000 Belgen blijven in de kou staan"

Er is geen rekening gehouden met de bewoners van woonzorgcentra in het energieakkoord van de federale regering. Dat zegt het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO). Woonzorgcentra en hun bewoners hebben geen recht op de maatregelen om de hoge energiefacturen te compenseren. VLOZO vreest dat de woonzorgcentra hun hoge energiekosten gaan doorrekenen aan de bewoners.

Een tijdelijke verlaging van de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent en een premie van 100 euro per elektriciteitsaansluiting. Onder meer met die 2 maatregelen wil de federale regering de torenhoge energieprijzen compenseren. 

"Maar de 165.000 Belgen die in een woonzorgcentrum of serviceflat wonen, blijven in de kou staan", waarschuwt Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van VLOZO. "De bewoners van woonzorgcentra hebben geen recht op de energiecheque van 100 euro, omdat er voor het hele woonzorgcentrum maar één elektriciteitsaansluiting is, terwijl er wel veel verschillende mensen wonen."

Woonzorgcentra kunnen ook niet genieten van de btw-verlaging op elektriciteit, omdat die enkel geldt voor gezinnen en niet voor bedrijven. "Maar in tegenstelling tot een bedrijf kan een woonzorgcentrum de btw ook niet recupereren", zegt Staes.

Prijs van woonzorgcentrum kan met 2 tot 3 euro per dag stijgen door hoge energiekosten
Johan Staes, geledegeerd bestuurder Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk

VLOZO vreest dat de hoge energieprijzen zullen zorgen voor hogere dagprijzen voor de bewoners. "Het is altijd heel warm in een woonzorgcentrum en nu moet er ook goed geventileerd en verlucht worden in de strijd tegen het coronavirus", zegt Staes. "Er moet dus extra veel gestookt worden."

"Als de energieprijzen zo hoog blijven, dan gaan de woonzorgcentra dat vroeg of laat moeten doorrekenen naar de bewoners. Ik vrees dat de dagprijs daardoor met 2 tot 3 euro zal stijgen."

Meest gelezen