IN CIJFERS: Hoeveel duurder werd de gemiddelde energiefactuur? En wat zet de regering er tegenover?

De federale regering is overeengekomen om de enorm gestegen energiefacturen te milderen: de btw op elektriciteit wordt tijdelijk verlaagd en er komt een eenmalige verwarmingspremie. Maar hoeveel wegen die tegemoetkomingen op tegen de verveelvoudiging van de bedragen die we betalen voor energie? Laat ons daarom eens kijken naar de energiefacturen van een gemiddeld gezin.

De regering moest wel met iets op de proppen komen om tegemoet te komen aan onze dramatisch veel duurder geworden energiefacturen. Hoeveel zijn die energiefacturen nu duurder geworden? 

Voor deze berekening gaan we uit van de gas- en elektriciteitsfacturen, zoals de Vlaamse energiewaakhond VREG die bijhoudt. Voor elektriciteit wordt uitgegaan van een jaarverbruik van 3.500 kilowattuur (kWh). Voor gas gaat het om een jaarverbruik van 23.260 kWh.

Collega Bram Vandeputte legde het helder uit in "Terzake" (lees verder onder de video voor de berekening):

Videospeler inladen...

De vergelijking

Vergelijken we de gemiddelde gas- en elektriciteitstarieven van januari 2021 met die van januari 2022, dan krijgen we het volgende plaatje: een gemiddeld gezin betaalt nu per jaar ruim 800 euro meer voor stroom en bijna 2.600 euro meer voor aardgas. Samen dus een slordige 3.400 euro meer dan een jaar geleden die een gemiddeld gezin moet neertellen voor energie.

De tegemoetkoming

Wat zet de federale regering daar nu tegenover? Drie dingen. Ten eerste werd het sociaal tarief dat voor ongeveer een miljoen gezinnen het goedkoopste energietarief waarborgt verlengd tot eind juni. Ten tweede wordt de btw op elektriciteit tijdelijk verlaagd van 21 naar 6 procent. Dit zal gelden vanaf 1 maart tot 30 juni.  Voor een gemiddeld gezin komt dit in contanten neer op 65 euro minder btw.

Ten derde komt er een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro. Die geldt per aansluiting en zal net als de btw verrekend worden op de elektriciteitsfactuur. Waarom? Omdat wel iedereen elektriciteit verbruikt, maar niet iedereen op aardgas stookt. Bovendien is een btw-verlaging op stookolie niet mogelijk. Om iedereen dus deze premie te geven, wordt deze premie dus via de stroomfactuur gegeven.

Samen komt dat voor een gemiddeld gezin dus neer op een korting van 165 euro op de stroomfactuur, die dan op 1.535 euro neerkomt. Dat is nog altijd 645 euro meer dan een jaar geleden, terwijl aan de gasfactuur niets verandert, zoals je in deze berekening kan zien:

Op jaarbasis betaalt een gemiddeld gezin nu dus nog altijd ruim 3.200 euro meer voor gas en elektriciteit dan een jaar geleden. 

Onze energiespecialist Luc Pauwels gaf extra uitleg in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Belangrijk: deze berekeningen gelden voor een gemiddeld gezin. Naargelang het energieverbruik, de tariefformules, het hebben van zonnepanelen, het sociaal tarief… kan dit - zoals velen merken - dus héél sterk afwijken.

Meest gelezen