Arbeidsauditoraat onderzoekt zware pesterijen bij BASF: aanwijzingen van slagen en verwondingen, ploegbaas ontslagen

Het arbeidsauditoraat in Antwerpen is een onderzoek gestart naar zware pesterijen bij chemiebedrijf BASF in Antwerpen. Dat melden VTM en Het Laatste Nieuws en werd aan onze redactie bevestigd door de arbeidsauditeur. Er zijn aanwijzingen van opzettelijke slagen en verwondingen. Een ploegbaas is al ontslagen om dringende redenen, volgens de vakbond.

Eind vorig jaar is een personeelslid van BASF naar de politie gestapt om een klacht in te dienen. Het is dan pas, dat de vakbonden op de hoogte werden gebracht van de feiten, zegt Bruno Verlaeckt van de socialistische vakbond ABVV. "Toen werd de dader, zoals hij nu genoemd wordt, ontslagen wegens dringende redenen." 

Het arbeidsauditoraat bevestigt dat ze het dossier in handen kregen van het parket en dat ze een onderzoek doen naar inbreuken op de welzijnswetgeving en opzettelijke slagen en verwondingen. 

"Haaks op de waarden van de onderneming"

BASF wenst vandaag niet te reageren, maar plaatste wel een bericht op zijn website: "In het belang van de sereniteit en uit respect voor het slachtoffer en de familie geeft BASF Antwerpen geen inhoudelijke commentaar. BASF Antwerpen betreurt het incident en keurt het ten stelligste af. Het voorval staat haaks op de waarden van de onderneming. Het slachtoffer krijgt alle mogelijke steun. BASF Antwerpen verleent eveneens alle steun aan het verdere onderzoek."

Het bedrijf zegt ook zijn bestaande preventiebeleid nog eens te evalueren en waar nodig bij te sturen om zulke voorvallen in de toekomst te voorkomen.

Een ploegbaas heeft een hiërarchische relatie met een werknemer, in dit geval een heel jonge werknemer. Dat maakt het nog erger

Bruno Verlaeckt, ABVV

Verlaeckt zegt ook verbaasd te zijn, dat deze feiten konden gebeuren en niet opgemerkt werden, tot er een klacht werd ingediend. "Wij hebben daar toch heel veel afgevaardigden die dicht bij de mensen staan. Er zijn bij BASF ook vertrouwenspersonen. Blijkbaar was die drempel toch nog te hoog om de feiten te melden."

Dat de verdachte ploegbaas was van het slachtoffer heeft daar mogelijk mee te maken. "Dat maakt de feiten nog wat erger. Een ploegbaas heeft toch een hiërarchische relatie met een gewone werknemer. In dit geval was dat ook een heel jonge, onervaren werknemer. De eerste waarbij je melding moet doen van zulke feiten, is de rechtstreekse overste. Als dat degene is die zelf pestgedrag vertoont, dan moet je je weg al goed weten binnen de onderneming. Het bestaan van vertrouwenspersonen zou misschien nog beter bekend moeten gemaakt worden."

Meest gelezen