Tian Bao, de oudste panda geboren in België, blijft toch nog een jaartje in Pairi Daiza

Tian Bao, de oudste reuzenpanda geboren in België, blijft ook in 2022 nog in ons land. Dierentuin Pairi Daiza heeft een akkoord bereikt met China, waardoor Tian Bao nog zeker tot zijn verjaardag in juni in het Belgische park kan blijven. Later dit jaar zal hij waarschijnlijk terug naar China verhuizen.

Tian Bao werd geboren op 2 juni 2016 in dierentuin Pairi Daiza in Henegouwen. De reuzenpanda was de eerste die ooit in ons land geboren werd en viert dus dit jaar zijn zesde verjaardag. 

Het is uitzonderlijk dat Tian Bao nog steeds in ons land woont. De overeenkomst over de aanwezigheid van panda's in België bepaalt namelijk dat de baby’s die in Pairi Daiza geboren worden, naar China terugkeren wanneer ze 4 jaar oud zijn. Reuzenpanda's leven immers in de bamboebossen in China. 

Reuzenpanda Tian Bao mag langer in ons land blijven:

Videospeler inladen...

Pairi Daiza heeft nu een akkoord bereikt met de China Wildlife Conservation Association, waardoor Tian Bao in 2022 nog zeker tot zijn zesde verjaardag in het Belgische park mag blijven. Daarna zal de reuzenpanda wel terug naar China verhuizen. Zijn vertrek naar China was oorspronkelijk gepland voor 2020, maar daar stak de coronapandemie een stokje voor. 

Sinds 2013 verblijven Xing Hui en Hao Hao, een echtpaar reuzenpanda's in Pairi Daiza. Zij hebben ons ondertussen drie schattige baby's geschonken, waarvan de oudste dus Tian Bao is. In 2019 werd er een pandatweeling geboren. Zo wil de Henegouwse dierentuin zijn steentje bijdragen om de kwetsbaarheid van de diersoort tegen te gaan. 

Kweekprogramma voor reuzenpanda's

China, zijn partners en universitaire programma's hebben de afgelopen 30 jaar inspanningen geleverd om de dierensoort in stand te houden. En die plannen werpen hun vruchten af, want er leven nu 600 reuzenpanda's méér in het wild dan in de jaren 80. Het kweekprogramma voor reuzenpanda's dat wereldwijd in dierenparken als Pairi Daiza geïntroduceerd is, draagt bij tot het behoud van de soort. 

Reuzenpanda's laten voortplanten is zelfs met assistentie een enorme uitdaging.

Tim Bouts

Pairi Daiza is trouwens hoopvol dat er in 2023 misschien nog wel een nieuwe reuzenpanda zal voortbrengen. Tim Bouts, zoölogisch directeur van de dierentuin zegt dat "Reuzenpanda's laten voortplanten zelfs met assistentie een enorme uitdaging is. Als Hao Hao klaar is, zullen we haar proberen te helpen om opnieuw moeder te worden".  

Meest gelezen