correcties en aanvullingen in februari

Correcties en aanvullingen bij artikels op de website worden in het artikel zelf verwerkt.  Correcties of  relevante aanvullingen bij audiovisuele inhoud, vindt u hier terug.

ombudsman
Tim Pauwels

Warrelnetten waren al langer verboden voor amateurvissers. Bijvangsten zijn er ook in de professionele visserij.

In het Journaal van 18 februari is gezegd dat warrelnetten nu ook verboden zouden worden in de amateurkustvisserij, terwijl ze al langer verboden waren in de profesionele visserij. Dat was niet juist.

Warrelnetten zijn al sinds 2015 door de Vlaamse regering verboden in de strandzone. Federaal minister voor Noordzee Vincent Van Quickenborne verbiedt nu ook dat warrelnetten op zee uitgezet zouden worden vanuit pleziervaartuigen. 

Dat is belangrijk omdat heel wat zeezoogdieren zoals zeehonden en bruinvissen in warrelnetten verstrikt raken. 

Warrelnetten zijn niet verboden in de professionele visserij.  Nochtans lopen zeezoogdieren ook daar heel wat risico om te eindigen als  ongewilde bijvangst. Federaal minister voor Noordzee Vincent Van Quickenborne zegt dat hij ook met de professionele zeevisserij afspraken heeft gemaakt om zeezoogdieren beter te beschermen. 

Amateurzeevissers krijgen nu ook verplichtingen voor andere soorten netten. Zo zal er in sommige gevallen een voornet gebruikt moeten worden, om te verhinderen dat zeezoogdieren nog in het net terecht komen.

Dnipro ligt niet in de Donbasregio

In de uitzending van TerZake van 22 februari zat een live interventie van Marijn Trio vanuit de Oekraïense stad Dnipro. Op het scherm was te lezen "Donbass, Dnipro". Marijn Trio legt in zijn interventie zelf uit dat Donetsk, de belangrijkste stad van de Donbassregio, nog een eind verderop ligt. De schermtitel was dus fout. De stad Dnipro, waar Marijn Trio zich bevond,  ligt aan de rivier de Dnjepr en wordt normaal niet tot de Donbasregio gerekend.

Foute beelden: het stadion van ADO Den Haag is niet de Ghelamco Arena in Gent

In Het late journaal van zondag 20 februari zijn er beelden gebruikt van het stadion van ADO Den Haag in een nieuwsitem over het beschadigde dak van de Ghelamco Arena, het stadion van KAA Gent. Er gingen na de storm Eunice nog delen van het dak los en die zouden bij de doortocht van storm Franklin naar beneden kunnen komen.  Per vergissing zijn dan een aantal beelden van het stadion van ADO Den Haag getoond, waar ook het dak was losgeblazen. Dat hadden dus beelden van de Ghelamco Arena moeten zijn. 

Gouden medaille alpineskiën ging niet naar een 41-jarige. (De zilveren medaille wel.)

In het Journaal van 19 uur op 7 februari werd gezegd dat Beat Feuz, de winnaar van de gouden medaille in het Alpineskiën, 41 jaar is en daarmee de oudste medaillewinnaar in die discipline. Dit klopt niet. De Fransman Johan Clarey is 41 jaar en hij heeft de zilveren medaille behaald.  Johan Clarey is dus de oudste medaillewinnaar in het alpineskiën. 

TerZake: Aantal patiënten op intensieve zorg klopte niet

In de uitzending van Terzake op 1 februari werd in de reportage over de coronamaatregelen in Denemarken gezegd dat er in België 805 patiënten op intensieve zorg lagen. Dat klopt niet. Op 1 februari lagen in België 414 patiënten op intensieve zorg. Ook in de dagen voor 1 februari lag het aantal lager dan de vermelde 805 patiënten.

Deze rubriek kwam tot stand met de medewerking van Joachim Hoste.

Meest gelezen