Reddingswerkers tot op 80 centimeter genaderd van Marokkaanse kleuter die al vier dagen vastzit in waterput

In Marokko zijn reddingswerkers tot op minder dan een meter van de 5-jarige Rayan geraakt. De kleuter zit sinds dinsdag vast in een opgedroogde waterput, op een diepte van 35 meter.  "80 centimeter scheidt ons nog van Rayan, we gaan uiterst zorgvuldig te werk om elke fout te vermijden", zo vertelde één van de reddingswerkers op de openbare zender 2M.

In het dorpje Bab Berred, in het noordoosten van Marokko, proberen reddingswerkers nog altijd met man en macht het 5-jarige jongetje Rayan uit zijn benarde situatie te redden. Intussen gaat de reddingsactie de vijfde nacht in, zoals te zien is op deze videostream:

Het laatste nieuws is dat de reddingswerkers zich nu op minder dan een meter van Rayan bevinden. Volgens een ingenieur vorderen de reddingswerkers tegen 20 centimeter per uur. Dat betekent dat de operatie nog enkele uren kan duren. 

Over de toestand van Rayan bestaat onduidelijkheid. Marokkaanse media hadden bericht dat het afgelopen week lukte om zuurstof en water bij de kleuter te krijgen. Er is ook geprobeerd om hem van voedsel te voorzien, maar het is onduidelijk of hij iets heeft gegeten. Het is onduidelijk hoe het nu met hem gaat. 

Medisch personeel, waaronder reanimatiespecialisten, zouden ondertussen ook in de tunnel afgedaald zijn. Een helikopter staat stand-by om Rayan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te brengen, zodra hij bevrijd is.

De hulpdiensten proberen al vier dagen en nachten het jongetje te bevrijden, maar de waterput waarin hij is gevallen, is te smal - zo'n 45 cm breed - om iemand tot op de juiste diepte te laten afdalen. 

De schacht van de waterput verbreden was geen optie, want dat zou een aardverschuiving kunnen veroorzaken en de toegang zeker blokkeren. Daarom is een tweede schacht gegraven, waarlangs geprobeerd wordt de jongen te bevrijden. 

Delicate operatie

De grote graaf- en boorwerken zijn intussen afgelopen, nadat eerder vandaag de werken nog bemoeilijkt waren door rotsen in de ondergrond.  "Het is een hele delicate operatie, hulpverleners vrezen voor instortingsgevaar", vertelde NOS-correspondente in Marokko Samira Jadir in "De ochtend".

De afgelopen dagen is met een zestal graafmachines een verticale schacht naast de waterput gegraven. Eenmaal op 27 meter diepte worden boormachines ingezet om op de beoogde 32 meter manueel - met de hand dus - een zijgang te maken. Die zijgang zou voorzien worden van buizen om de jongen veilig uit zijn benarde positie te halen.

Videospeler inladen...

De graaf- en boorwerkzaamheden liepen vertraging op doordat de grond op bepaalde plekken rotsachtig van structuur bleek te zijn. Sinds eergisteren staat ook een helikopter en medisch team klaar om Rayan eventueel te reanimeren en meteen naar een ziekenhuis te brengen. 

Vier nachten

Rayan heeft nu al vier lange en bange nachten in de waterput doorgebracht. Het is momenteel niet duidelijk of de jongen nog in leven is. "De laatste update dateert van vannacht, toen was hij nog in leven. Hij is wel enorm verzwakt", zegt Jadir. 

De voorbije dagen werd met een smartphone aan een touw gefilmd om zijn situatie in te schatten. Op die beelden is te zien dat de kleuter bebloed is. Er zou ook kort contact geweest zijn met een hulpverlener die vragen stelde en antwoord kreeg van Rayan.

Reddingswerkers bezorgen de kleuter water via een buissysteem en voorzien de put ook van luchttoevoer, zodat Rayan niet zonder zuurstof valt. 

Bekijk hier de race tegen de klok van de afgelopen dagen (ruwe beelden):

Videospeler inladen...

Ongeziene golf van solidariteit

Rayan belandde dinsdag in de waterput, niet ver van zijn woning in het dorp Tamorot in de noordelijke provincie Chefchaouen. "In een onoplettendheid viel hij in de put die ik aan het herstellen was", verklaarde zijn vader.

De reddingsactie op poten zetten is geen makkelijke opgave geweest. De waterput bevindt zich in onherbergzaam gebied en het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje in de lokale gemeenschap. 

Inwoners van zowat de hele regio hebben zich verzameld en houden de wacht aan de waterput. Omstaanders hinderden soms de hulpverleners en er werd een oproep gelanceerd om hen de nodige ruimte te geven.  

Maar ook ver daar buiten brengt de reddingsactie een ongeziene golf van solidariteit teweeg. Honderdduizenden mensen volgen de reddingsoperatie online. De hashtag #redrayan (in het Arabisch, red.) is trending op Twitter in Marokko. Sociale media worden overspoeld met emoticons van een gebroken hartje en gevouwen handen (van een gebed). Ook de livestreams van de reddingsoperatie worden door tienduizenden mensen op de voet gevolgd. 

Zowat het hele dorp houdt de wacht bij de waterput.

Meest gelezen