Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse oud-vicepresident Pence: "Trump was fout. Ik had het recht niet om de verkiezingsuitslag te veranderen"

De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft fel uitgehaald naar zijn vroegere baas, oud-president Donald Trump. Die had hem opgedragen om de verkiezing van Joe Biden nietig te verklaren. "Hij was mis. Ik had het recht niet om dat te doen", zegt Pence. 

De Republikeinse oud-vicepresident Mike Pence heeft beweringen weggewuifd van zijn vroegere baas, oud-president Donald Trump, dat hij het recht had om de verkiezingsuitslag te veranderen. Trump heeft altijd beweerd dat huidig president Biden vorig jaar zijn verkiezing heeft gestolen. Vorige week zei Trump op een meeting dat Mike Pence op 6 januari vorig jaar de uitslag had kunnen veranderen als hij had gewild. Als vicepresident zat Pence toen de vergadering voor waarop de verkiezing van Joe Biden bekrachtigd moest worden. Maar Trump was fout, zegt Pence nu. "Er is geen enkel idee méér on-Amerikaans dan dat 1 persoon de uitslag van de verkiezingen zou kunnen veranderen."

"President Trump had het fout", zegt voormalig vicepresident Mike Pence:

Videospeler inladen...

Op diezelfde 6 januari bestormde een menigte Trump-aanhangers het Capitool in Washington, waar Pence en andere volksvertegenwoordigers de verkiezing van de Democraat Joe Biden bekrachtigden. Bij die bestorming kwamen vier mensen om het leven. Een politieagent kreeg een hartaanval en stierf een dag later.

Het presidentschap hoort alleen toe aan het Amerikaanse volk. Niets is meer on-Amerikaans dan dat 1 persoon een Amerikaanse president zou kunnen kiezen

Mike Pence, oud-vicepresident VS

Intussen heeft de Republikeinse Partij haar steun opgezegd in de twee enige partijleden in de parlementaire onderzoekscommissie naar de rellen van 6 januari.  Op een bijeenkomst in Salt Lake City stemde een grote meerderheid van het Repubikeinse Nationale Comité om hun steun aan de twee partijgenoten op te zeggen omdat ze onterecht "gewone burgers zouden helpen vervolgen die gewettigde politieke uitspraken hebben gedaan". 

Zelf bekritiseren Liz Cheney en Adam Kinzinger de zet van hun partijgenoten als onverbloemde steun aan Donald Trump. Ze noemen hen gijzelaars van de man die heeft toegegeven dat hij de uitslag naar zijn hand wou zetten en de beklaagden zou willen vergeven." Ook binnen de Republikeinse Partij kregen de twee steun. Senator Mitt Romney was snoeihard in een tweet: "Een partij die gewetensvolle mensen censureert die de waarheid zoeken, is beschamend."

Meest gelezen