Verwendung weltweit, usage worldwide

Code geel in bijna het hele land: intense regen en rukwinden, vooral in het oosten

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt voor hevige wind en regen. In bijna het hele land geldt code geel voor regen en wind. In de provincie Luik geldt zelfs code oranje voor regen, daar wordt 50 tot 60 liter per vierkante meter verwacht. Het KMI voorspelt daarenboven rukwinden tot 100 kilometer per uur.

Gisteravond en vannacht is het op veel plaatsen hevig beginnen waaien en regenen. Die regen zal in de loop van de dag nog intenser worden, zegt weerman Frank Deboosere. "Het gaat intenser regenen en het blijft regenen. Komt daarbij dat het ook stevig zal waaien."

De neerslaghoeveelheden zullen in het centrum van het land nog relatief beperkt blijven, "met 20 tot 25 liter per vierkante meter in Oost-Vlaanderen, Vlaams- en Waals-Brabant, Henegouwen. Hoe meer naar het oosten, hoe meer neerslag, met de komende 24 uur tot 40 liter water per vierkante meter en Limburg. De provincie Luik spant de kroon. Daar wordt 50 tot plaatselijk 60 liter water per vierkante meter verwacht."

"Om een vergelijking te maken: in de volledige maand februari valt in Ukkel gemiddeld 65 liter neerslag per vierkante meter", verduidelijkt Deboosere. In Luik wordt het dus zeker opletten voor wateroverlast, "maar ik ben er zeker van dat de hulpdiensten paraat zullen staan."

Bekijk het verslag uit "Het journaal" over de verwachte neerslag in Luik hier:

Videospeler inladen...

Code geel en code oranje

In bijna het hele land geldt code geel voor regen, in de provincie Luik is dat zelfs code oranje. Er geldt ook code geel voor wind. Het KMI voorspelt rukwinden tussen 80 en 90 kilometer per uur. Aan de kust en zeer plaatselijk in het binnenland kunnen de rukwinden zelfs nog wat hoger uitkomen.

Wat betekenen die KMI-kleurcodes?

Het KMI werkt voor de verklaring van verschillende weersfenomenen met de kleurenschaal groen-geel-oranje-rood. Zowel voor wind, regen, sneeuw, mist, storm als onweer worden gelijkaardige waarschuwingen gebruikt. Kort samengevat: bij code groen of geel is grote bezorgdheid niet nodig, voor gelijk welk weertype.

Bekijk hieronder het meest recente weerbericht.

Videospeler inladen...

Meest gelezen