Grond zoekt boer: sterrenchef Bart De Pooter wil zelf groenten en fruit telen in voedselbos in Reet

Sterrenchef Bart De Pooter van onder meer restaurant Pastorale in Reet is op zoek naar partners die samen met hem een uitzonderlijk ecosysteem op poten willen zetten. In het uitgestrekte groengebied aan de Begijnenbossen wil hij een terrein ontwikkelen tot een voedselbos. Dat moet een sociaal geïntegreerd landbouwproject worden waarvan hij de oogst ook in zijn restaurants kan gebruiken. 

38 geïnteresseerden namen vandaag deel aan een wandeling en een infomoment in het uitgestrekte landbouwgebied aan de Begijnenbossen in Reet, Rumst. Bart De Pooter baat in de buurt zijn tweesterrenrestaurant Pastorale uit en hij wil in de buurt van zijn ouderlijke woning 12 hectare  weiland en akkers omvormen tot een voedselbos. Nu wordt er vooral mais geteeld maar Bart wil weg van monocultuur op grote schaal. Hij zegt te streven naar een ecologisch duurzaam en economisch stabiel model. 

De pandemie gaf mij heel wat tijd om te brainstormen en zo kwam ik op dit idee.

Sterrenchef Bart De Pooter

De oogst van de plaatselijke producten zal worden verkocht maar ook gebruikt in de keukens van Plant|n, Wild|n, Pastorale en op Tomorrowland waarmee Bart ook samenwerkt. Het idee is tijdens de coronacrisis ontstaan, zegt Bart. “Ik leefde in een sneltreinvaart maar de pandemie riep dat helse tempo een halt toe. Ik had dus ruim de tijd om te brainstormen. In de buurt van mijn woning heb ik heel wat land waar ik zelf wat fruit, groenten en kruiden kweek. Die gebruik ik ook in mijn restaurants."

“Maar eigenlijk heb ik onvoldoende tijd en kennis om dit echt op een grotere en betere schaal te kunnen uitwerken. Ik ben dus op zoek naar een aantal mensen die dat wel hebben om samen tot iets moois te komen. Ik weet dat sommigen op zoek zijn naar grond waar ze hun ding kunnen doen. Die stel ik hier dus ter beschikking", aldus Bart.

Geïnteresseerden uit het hele land

De geïnteresseerden die vandaag opdaagden waren lang niet allemaal mensen uit de buurt, ze kwamen letterlijk van Blankenberge tot Aarlen en het waren mensen die bezig zijn met biologische landbouw, kruiden, permacultuur, vee, fruit, groenten, bloemen en bijenteelt. Bart de Pooter hoopt eerstdaags met een tiental van hen tot een samenwerking te komen in een partnership. “Ik zie het als een sociaal geïntegreerd en verantwoord landbouwproject op héél grote schaal. In het project horen ook de kweek van kippen en varkens", legt de chef nog uit.

De deelnemers aan het project krijgen de nodige terreinen gratis aangeboden terwijl Bart zorgt voor een gegarandeerde afname waardoor ze zeker zijn van een inkomen. Over enkele jaren moet het voedselbos tot volle bloei komen, maar deze zomer moeten de eerste producten geoogst worden.

Meest gelezen