Radio 2

4 West-Vlamingen redden leven van 5 skiërs in Oostenrijk: "2 meter graven tot we handschoenen zagen"

4 West-Vlaamse vrienden hebben tijdens hun skivakantie in het Oostenrijkse Sölden het leven van 5 Duitse skiërs gered. 2 minuten na een lawine kwamen ze aan in het dal en zijn dus zelf aan een ramp ontsnapt. 

Sinds woensdag zijn de 4 West-Vlaamse vrienden op skivakantie in Sölden, in het zuidwesten van Oostenrijk. Thomas Louwagie uit Diksmuide, Jens Courtens uit Nieuwpoort, Tim Beernaert uit Woumen en Bert Vermeersch uit Kortemark. Vrijdagmiddag rond 11.30 uur kwam het viertal net de blauwe piste in het Rettenbachdal naar beneden geskied toen plots een grote lawine losbrak.

Graven als gekken

“De lawine had net plaatsgevonden, 2 minuten eerder”, doet Thomas het verhaal. “We wisten eerst niet goed wat er gebeurde en waren onder de indruk. Het ging om een berg sneeuw van wel 8 meter hoog. We waren blij dat we ontsnapt waren. Maar snel daarna zagen we mensen rond ons panikeren. Toen beseften we dat er mensen onder de sneeuw lagen. We zijn meteen als gekken beginnen graven. Enkele andere skiërs hadden speciale schoppen bij die we konden gebruiken. Eerst waren we met 10 man maar al na een kwartier landde de eerste helikopter in de buurt en kwamen reddingswerkers op sneeuwscooters aangereden. Na ongeveer een half uur graven in de zeer zachte sneeuw vonden we handschoenen die 2 meter diep staken. Het ging om een Duitse man. Hij kon niet meer praten door de druk op zijn borstkas maar was wel bij bewustzijn. Hij kon als eerste bevrijd worden.”

Indrukwekkende reddingsoperatie

Terwijl er wel 200 reddingswerkers en skiërs ter plaatse kwamen en verschillende helikopters kwamen aangevlogen, hielpen de 4 vrienden verder met de reddingsactie. “Zij hadden dieptestokken mee om in de sneeuw te prikken”, vervolgt Thomas. “We waren echt onder de indruk van hun aanpak. Er was totaal geen paniek bij hen en ze gaven iedereen duidelijke opdrachten. Nog eens 2 uur later konden de andere 4 vermisten uit de sneeuw worden gegraven. Het waren volgens ons allemaal Duitsers. Ze zeiden dat ze geen pijn leden maar het wel extreem koud hadden. Ze werden allemaal via een kabel in de helikopter getakeld en naar het ziekenhuis gebracht. Hopelijk stelt iedereen het goed.”

Minieme kans

De 4 dertigers zijn erg onder de indruk van de gebeurtenissen. “We blijven hier nog tot zaterdagavond en reizen dan weer naar België. Zelf zullen we zaterdag zeker nog skiën. We hoorden van de reddingswerkers dat dit toch uitzonderlijk is en de kans op overleven miniem is. Het zou wel de ergste lawine in 8 jaar tijd zijn." In Oostenrijk waren er vrijdag liefst 60 lawines. 5 andere skiërs hadden minder geluk in Spiss bij Tirol en kwamen om bij een lawine.

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen