Na fel bekritiseerd alternatief einde met tekstpancarte: "Fight Club" weer in oorspronkelijke versie te zien in China

De cultfilm "Fight Club" is opnieuw in zijn oorspronkelijke versie te zien in China. De film werd een tijdlang enkel met een aangepast einde aangeboden via het Chinese streamingplatform Tencent Video. Maar na een golf van protest staat de originele versie van "Fight Club" weer online in China. Tencent Video wil niet reageren op deze koerswijziging.

"Fight Club" van regisseur David Fincher uit 1999 is een absolute klassieker. In China werd het behoorlijk gewelddadige einde echter radicaal vervangen door een zwarte pancarte met tekst. Daarop krijgen kijkers te zien "dat de politie het plan doorhad en de criminelen heeft gearresteerd zodat er niets kon ontploffen". In de mededeling werd ook aangegeven dat het personage vertolkt door Brad Pitt "werd opgenomen in een instelling".

Een ingreep die behoorlijk onder vuur heeft gelegen, ook al gebeurt het in China wel vaker dat (westerse) mediaproducties gecensureerd of aangepast worden. Zeker gewelddadige of kritische scènes worden vaak geschrapt. In 2019 zijn ook meerdere scènes uit de Queen-film "Bohemian Rhapsody" weggeknipt, die rechtstreeks verwezen naar de geaardheid van frontman Freddie Mercury. 

Vreemd genoeg biedt streamingplatform Tencent Video nu opnieuw de originele versie van "Fight Club" aan, mét geweldddadig einde. Over die koerswijziging wordt verder niet gecommuniceerd. Tencent Video is een grote speler in China, met naar schatting 900 miljoen gebruikers.

Het regime in China staat sowieso maar een beperkt aantal buitenlandse films toe per jaar. Daarnaast zijn er heel wat film- en fictieproducenten die toch vat proberen te krijgen op de Chinese markt, door zelf aangepaste versies aan te bieden, waar bepaalde scènes zijn uit geknipt.

De trailer van "Fight Club" geeft aan om welk soort verhaal het gaat: 

Meest gelezen