Europese Commissie wil met miljardenplan chipproductie in Europa verhogen na wereldwijd tekort

De Europese Commissie heeft een plan klaar om meer microchips te kunnen produceren in Europa. Daarvoor trekt ze tientallen miljarden euro's uit. De "European Chips Act" moet ervoor zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van chips uit andere werelddelen. Tijdens de coronacrisis was er een wereldwijd chiptekort waardoor onder andere de productie van auto's vertraging opliep.

Halfgeleiders en chips zijn een onontbeerlijke spil van de hedendaagse economie, maar Europa is erg afhankelijk van de productie in Azië. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de coronapandemie, toen de toeleveringsketens wereldwijd verstoord werden. Onder meer in de autoindustrie zorgde een tekort aan chips al voor heel wat vertragingen.  

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen had het probleem al aangesneden in haar State of the Union in september vorig jaar en de Commissie komt nu met een initiatief om de afhankelijkheid van chips van andere werelddelen in te perken en de productie op Europees grondgebied te verhogen. 

Forse investeringen

In navolging van de Verenigde Staten en China zint de Commissie op forse investeringen. Volgens Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt zou meer dan 40 miljard euro aan Europees en nationaal overheidsgeld gemobiliseerd moeten worden. 

Doelstelling is de Europese productie tegen 2030 te verviervoudigen. Zo zouden we tegen het einde van het decennium goed moeten zijn voor 20 procent van de wereldproductie. Europa focust zich op de meest geavanceerde chips en zet in op innovatie en op proefprojecten die de transitie naar de markt moeten begeleiden. Breton liet al verstaan dat er daarbij ook een belangrijke rol kan weggelegd zijn voor het Leuvense onderzoekscentrum Imec.

Crevits reageert positief

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) laat in een reactie weten dat het plan van de Europese Commissie "een fantastische opportuniteit biedt om de Vlaamse expertise en kennis versneld om te zetten in economische en maatschappelijke meerwaarde in Vlaanderen en Europa". 

Met Imec hebben we al een indrukwekkend traject afgelegd en is Vlaanderen als chipslabo een unieke partner voor alle wereldspelers

Vlaams minister van Economie, Hilde Crevits (CD&V)

"Met Imec hebben we al een indrukwekkend traject afgelegd en is Vlaanderen als chipslabo een unieke partner voor alle wereldspelers", zegt Crevits. "Een breed en gezamenlijk Europees initiatief verbreedt de impact van onze investeringen, zal onze autonomie op het vlak van chips helpen garanderen en onze bedrijven in staat stellen met de meest innovatieve digitale toepassingen hun internationale competitiviteit te versterken. De 6G smartphone van overmorgen moet een Europese zijn met Vlaamse technologie."

Bekijk de repo over het chiptekort in Europa uit "Terzake" (mei 2021) hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen