KU Leuven na meldingen van grensoverschrijdend gedrag door professor: "Ernstig en structureel opgevolgd" 

Na meldingen van grensoverschrijdend gedrag aan de Brusselse universiteit VUB en de UGent de voorbije weken, komt er nu ook een professor aan de KU Leuven in opspraak. Verschillende ex-studenten getuigen in de krant De Standaard dat ze hun doctoraat niet afwerkten omdat hun toenmalige promotor zich misdroeg. De KU Leuven bevestigt dat er in 2019 een melding binnenkwam. "Die melding is door de KU Leuven zeer ernstig en structureel opgevolgd", aldus de universiteit.

De Standaard heeft enkele anonieme getuigenissen verzameld en kon screenshots van mailverkeer en berichten inkijken die het grensoverschrijdende gedrag zouden aantonen. De KU Leuven laat weten dat er in 2019 via de centrale vertrouwenspersoon en het Meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag inderdaad een melding werd gedaan over het gedrag van een professor aan de faculteit Wetenschappen.

"De melding is door de KU Leuven absoluut zeer ernstig en structureel opgevolgd", verklaart de universiteit. In de twee jaar na de melding werd een remediëringstraject opgesteld met de betrokken professor en de onderzoeksgroep met wie hij samenwerkte.

De universiteit bekijkt of er nieuwe elementen zijn die heropening van het dossier nodig maken

"Bij de evaluatie van dit traject gaf de groep aan dat de situatie verbeterd was en dat geen verdere opvolging nodig was", klinkt het in een reactie van de KU Leuven. Het Meldpunt van de universiteit ontving na het remediëringstraject ook geen klachten meer over het betrokken personeelslid, aldus de universiteit.

De KU Leuven betreurt naar eigen zeggen dat er nu opnieuw vragen opduiken "ondanks het afgelegde traject met het betrokken personeelslid". "De universiteit bekijkt of er nieuwe elementen zijn die een heropening van het dossier nodig maken."

"Domino-effect"

Vorige week nog kwam er een verhaal naar boven van een studente aan de UGent die al sinds 2020 grensoverschrijdend gedrag van een doctoraatsstudent probeert aan te kaarten. UGent-rector Rik Van de Walle bevestigde dat er nog een procedure loopt en erkent dat de jonge vrouw "onredelijk lang heeft moeten wachten op antwoorden". Eind januari ontsloeg de Vrije Universiteit Brussel een professor na "verschillende meldingen van onder meer grensoverschrijdend gedrag".

Het is opvallend hoe in drie weken tijd evenveel universiteiten in ons land geconfronteerd worden met verhalen van grensoverschrijdend gedrag door personeelsleden. "De academische wereld is in elk geval niet vrouwvriendelijker dan veel andere sectoren", zegt Patrizia Zanoni, hoogleraar aan de School voor Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Hasselt. "Zeker in sectoren die gekenmerkt worden door een formele strikte hiërarchie tussen mensen en met een historische meerderheid van mannen in de machtsposities, is de kans heel reëel dat dit soort misbruik van de eigen positie gebeurt."

Beluister het gesprek met professor Patrizia Zanoni in "De ochtend" op Radio 1 (en lees verder onder audio):

Volgens professor Zanoni overlappen er meerdere verschillen tussen studenten en professoren. "In dit geval heb je een verschil in hiërarchie, een verschil in gender en een verschil in leeftijd. Hoe groter de kloof op een aantal vlakken, hoe moeilijker voor de zwakkere partij om de relatie op enigszins gelijke voet op te bouwen. Deze situatie is misschien extreem in het hoger onderwijs, maar ongelijke macht is een kenmerk van veel organisaties en sectoren", klinkt het.

Zanoni ziet naar eigen zeggen wel een kantelmoment in de samenleving. "De maatschappij tolereert dit soort gedrag minder en minder. Organisaties worden er zich bewust van dat ze dit harder moeten aanpakken. Je ziet hier echt een domino-effect. Je hebt een aantal gevallen gehad in andere sectoren. Dan wordt dat bespreekbaar, niet meer getolereerd. En dat zorgt er dan voor dat slachtoffers meer naar boven komen, wat hen als groep sterker maakt. Het komt in de pers, slachtoffers hebben het gevoel dat ze gehoord worden. Dat gaat voor een versnelling zorgen in het veranderen van de normen."

Meest gelezen