STG / Reporters

"Kantelmoment" in samenleving: hoe meldingen van grensoverschrijdend gedrag elkaar als domino's opvolgen   

"We zitten op een kantelmoment in de samenleving." Dat zegt Patrizia Zanoni, hoogleraar aan de School voor Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Hasselt, nu getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag meer en meer naar boven komen. "De maatschappij tolereert dit soort gedrag minder en minder."

#MeToo-verhalen komen sinds enkele jaren met de regelmaat van de klok in de media. Uit vrijwel alle sectoren in de maatschappij zijn al getuigenissen opgedoken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Recent kwamen in ons land meldingen naar boven uit de academische wereld. 

"De academische wereld is in elk geval niet vrouwvriendelijker dan veel andere sectoren", zegt professor Patrizia Zanoni. "Zeker in sectoren die gekenmerkt worden door een formele strikte hiërarchie tussen mensen en met een historische meerderheid van mannen in de machtsposities, is de kans heel reëel dat dit soort misbruik van de eigen positie gebeurt."

Volgens professor Zanoni zitten we op dit moment op een kantelpunt in de samenleving. "De maatschappij tolereert dit soort gedrag minder en minder. En organisaties worden er zich van bewust dat ze dit harder moeten aanpakken." Dat kantelpunt wordt vooral in gang gezet door de getuigenissen van slachtoffers. En daar spelen sociale media een belangrijke rol.

"Communiceren kan tegenwoordig op een zeer globale manier en het gebeurt bottom up zonder de tussenkomst van andere actoren. Dat maakt een enorm verschil. Slachtoffers worden gehoord en voor organisaties wordt het moeilijk om het binnenshuis op te lossen", aldus Zanoni.

"Domino-effect"

Met de sociale media als katalysator volgen de getuigenissen elkaar inderdaad op. Professor Zanoni spreekt van een domino-effect. "Het thema wordt bespreekbaar. Dat zorgt ervoor dat slachtoffers nog meer naar boven komen, wat hen als groep sterker maakt. Verhalen komen in de pers, waardoor slachtoffers het gevoel hebben dat ze gehoord worden. Dat gaat voor een versnelling zorgen in het veranderen van de normen. Grensoverschrijdend gedrag wordt niet meer getolereerd."

Er is volgens Zanoni sprake van een momentum: door communicatie verschuiven de normen; we komen in een ander tijdperk met een generatie die andere verwachtingen heeft. De traditionele structuren en organisaties moeten hierop reageren. "Anders gaan ze gezichtsverlies lijden en riskeren ze dat een ganse generatie hen de rug toekeert", stelt professor Zanoni. 

Beluister het gesprek met professor Patrizia Zanoni in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen