radio 2

KVC Westerlo herdenkt winst Beker van België van 21 jaar geleden: " Dat klein ploegje uit de Kempen de Beker kon winnen, was fantastisch"

Bij voetbalclub KVC Westerlo is gisterenavond de overwinning in de Beker van België herdacht. 21 jaar geleden won KVC Westerlo van Lommel met 1-0 op de Heyzel. De spelers en trainer van toen, Jan Ceulemans waren er gisterenavond bij in Westerlo. "Het was fijn om iedereen na meer dan 20 jaar terug te zien."

Onder de felle regen en veel wind zijn de helden van destijds, gisteravond gehuldigd. In 2001 won KVC Westerlo tegen Lommel, in het Heyzelstadion de Bekerfinale van België. 1-0 werd het, dankzij het doelpunt van Jef Delen, en daarmee kroonde KVC Westerlo zich tot Bekerwinnaar. Een bijzondere prestatie voor een kleine club uit de Kempen. 

Jan Ceulemans was destijds trainer van KVC Westerlo: "Wij waren een kleine ploeg uit de Kempen. Op een gegeven moment word je trainer, na een lange voetbalcarrière, je hoopt resultaten te behalen, en dat we dat hebben kunnen verwezenlijken met deze club is fantastisch. We waren een vriendenclub, dat was ook ons succes."

"We hebben wedstrijden gewonnen die we normaal niet hadden kunnen winnen. Maar het zat zo goed in elkaar en op een gegeven moment kwamen de resultaten en dat vergeet je nooit. Ook in Westerlo, leeft dat nog, zelfs na meer dan 20 jaar. Ook voor de club Westerlo is het heel erg belangrijk geweest. Ik gun de club dat het nog eens de Beker wint maar dat zal niet zo eenvoudig zijn", besluit een tevreden Ceulemans. 

We waren een vriendenclub. Dat was ook onze sterkte

Jan Ceulemans, destijds trainer van KVC Westerlo

Ook spelers Frank Machiels, Marc Schaessens, Bart Willemsen, Bart Deelkens en de man van het winnende doelpunt "Jefke" Delen waren van de partij.

Bart Willemsen:  "Ik was toen de jongste van de ploeg, net 19 jaar geworden. Voor mij was het een droom die uitkwam. Ik wist toen niet dat dat mijn hoogtepunt zou worden want ik had gehoopt dat ik nog lang zou kunnen voetballen maar dat is door mijn heupblessure niet gebeurd. Die Bekerfinale was een fantastisch moment." 

"Voor een dorpje als Westerlo was het uniek, we hebben hard gevierd. Met sommige jongens heb ik nog contact maar sommigen had ik bijna 20 jaar niet gezien, het is fijn om iedereen terug te zien", zegt Bart Willemsen. 

Ook Jos Willems, voormalig sportverslaggever en Westerlo-supporter, was er gisterenavond bij.  "Bekerwinnaar voor het kleine Westerlo, niemand had dat verwacht. Het was een bekerfinale tussen twee kleine ploegen. Westerlo en Lommel. Het was uniek. De spelers hingen aan elkaar. Dat zag je gisterenavond ook al. Dat maak je nu niet meer met de vele buitenlanders die hier komen voetballen. Gisterenavond kwam alles weer naar boven. Ook de supporters waren uitgelaten. Sommigen zijn jong en hebben de Bekerfinale zelfs niet meegemaakt."

En of Westerlo nog eens de Beker kan winnen? "Dat zie ik niet meteen gebeuren, maar ze zullen vermoedelijk wel kampioen spelen en naar 1e klasse promoveren. Voor de Kempen is dat natuurlijk een fantastische zaak", besluit Jos Willems.

Meest gelezen