Minstens drie doden na zware ontploffing op olietanker voor Nigeriaanse kust vorige week

Minstens drie mensen zijn omgekomen bij de zware ontploffing vorige week op de olietanker Trinity Spirit voor de Nigeriaanse kust. Dat heeft SEPCOL, het Nigeriaanse olie-exploratie- en productiebedrijf gemeld. Vier bemanningsleden blijven vermist.

"Gisteren werden er twee lichamen gevonden op het dek" van de Trinity Spirit, dat maakte SEPCOL bekend. "Eerder op de dag werd er nog een lichaam aangetroffen." Het schip lag aan de stad Warri, vlak bij de Nigerdelta, toen er vorige week een explosie plaatsvond.

Drie bemanningsleden werden vorige week levend teruggevonden, volgens het bedrijf. De toestand van de overlevende bemanning is niet gekend, maar het wekte de hoop dat er nog overlevenden zouden kunnen zijn. Vier personen zijn nog steeds vermist. Toen de Trinity Spirit vorige week woensdag ontplofte, waren er volgens SEPCOL tien bemanningsleden aan boord.

De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. Momenteel loopt er een onderzoek. Ook de schade voor de regio is nog niet duidelijk. 

"Oud en slecht onderhouden"

Volgens de Nigeriaanse minister van Milieu had het schip ongeveer 50.000 tot 60.000 vaten ruwe olie opgeslagen, "ruim onder de capaciteit van 2 miljoen vaten".

Verschillende bronnen uit de olie-industrie en binnen milieugroepen zeiden dat het schip oud was en slecht onderhouden.

Trinity Spirit produceerde geen olie meer

De Trinity Spirit is een zogenaamd FPSO-schip (Floating Production, Storage and Offloading) dat gebruikt wordt op olievelden op zee om olie of gas te ontginnen, te behandelen of op te slaan.

Het dient als buffer tot wanneer de olie of het gas kan worden overgeladen in tankers. Op het moment van de ontploffing produceerde het schip geen olie, die licentie zou in 2019 ingetrokken zijn. 

Bekijk hieronder de beelden van de ontploffing op de Trinity Spirit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen