Eerste voorontwerp is klaar: plannen om nieuwe theaterzaal naast historische schouwburg van Kortrijk te zetten

Het eerste voorontwerp van de gerenoveerde schouwburgsite in Kortrijk is klaar. De nieuwe theaterzaal wordt een echte eyecatcher, die ook zichtbaar zal zijn vanop het Schouwburgplein. Voor de rest verandert er uitwendig niet veel aan het 100-jarige gebouw. Maar intern zijn er veranderingen aan de foyer, het café, de logistieke ruimtes, de personeels- en artiestenruimtes.

De voorbereiding is al een aantal jaren bezig. Uit 19 kandidaten werd het project gekozen van WIT Architecten uit Leuven. Aan de hand van een maquette en visuals stellen ze hun concept voor. “Het wordt een combinatie van de historische schouwburg en gevels, met een modern torengebouw achter de trapgevels die behouden blijven. Het nieuwe cultuurcafé, de foyer en de nieuwe theaterzaal worden  gestapeld in een gebouw opgetrokken uit baksteen en metalen elementen. Het nieuwe gebouw met gaat in dialoog met de historische schouwburg  en dat geeft een mooi effect”, zegt Brecht Verstraete van WIT Architecten. 

Eyecatcher met veel natuurlijk licht

Het nieuwe cultuurcafé moet een ontmoetingsplek worden in de stad. Op de eerste verdieping komt een polyvalente foyer- of onthaalruimte en daarboven komt de  gloednieuwe theaterzaal. 

“Er komt ook een ruime trap die leidt tot de hoogste verdieping. Het Arenatheater wordt na 50 jaar afgebroken”, vertelt directeur Alexander Ververken. “De nieuwe theaterzaal krijgt een podium van 12 op 12 meter en 200 zitplaatsen, een verdubbeling in vergelijking met de huidige capaciteit van het Arenatheater. De nieuwe theaterzaal moet een echte eyecatcher worden. En door een slim gebruik van een glazen dak op het nieuwe gebouw, stroomt er veel natuurlijk licht naar binnen in de onthaalzone en het cultuurcafé.” 

Radio 2

Focus op toegankelijkheid

De vorige eeuw ontstond na herhaalde renovaties en aanpassingen een lappendeken van ruimtes die het beheer van de bezoekersstroom zeer moeilijk maakte. “Er is een liftkoker, maar die brengt je enkel op de tussenverdiepingen”, merkt Brecht Verstraete op. “De nieuwe lift krijgt deuren aan beide kanten van de lift en geeft toegang tot alle verdiepingen.  Door enkele slimme ingrepen wordt het volledige complex toegankelijk voor iedereen.”

Schouwburgzaal optimaliseren

De Schouwburgzaal blijft zoals ze is, maar wordt geoptimaliseerd. De akoestiek en de ventilatie worden bekeken, de schouwburgstoeltjes moeten ook dringend gerenoveerd worden. In een aanbouw naast de schouwburg komen hedendaagse personeels- en artiestenruimtes. 

Aan de Hazelaarstraat, de andere kant van het complex, wordt de logistieke ruimte voor laden en lossen en de logistieke  stromen gemoderniseerd. 

De werken starten pas in 2023 en zullen duren tot 2025. “Alles samen is er een budget voorhanden van 14,3 miljoen euro, de helft gefinancierd door de stad en de andere helft door de Vlaamse Overheid. Van 2023 tot en met 2025 zijn er geen activiteiten in de schouwburg, er komt wel een programma in samenwerking met andere cultuurorganisaties en op andere locaties in de stad tijdens die periode”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). 

Radio 2

Meest gelezen