De Berwijn in Voeren

Berwijn in Voeren net niet overstroomd: werken moeten riviertje dieper en breder maken

In Voeren hebben de inwoners bange uren achter de rug. Na de hevige regenval gisteren in de vooravond dreigde er even opnieuw wateroverlast. Binnenkort starten er werken aan de Berwijn om overstromingen tegen te gaan.

Boosdoener in Voeren is het riviertje de Berwijn. Die stond gisteravond op alarmpeil na de vele en intense regenbuien. Op de Driesch trad de Berwijn lichtjes buiten haar oevers en stond de Bijstraat blank. De brandweer kwam er preventief zandzakjes leggen: "Gelukkig zijn er geen woningen onder water gelopen en met de lage standen die de volgende uren berekend werden is het gevaar nu wel geweken”, zegt burgemeester Joris Gaens (Voerbelangen).

In Ottograeven vlakbij het politiekantoor in Sint-Martens-Voeren stond er door de hevige regenbuien water op de weg. Maar binnenkort starten er werken aan de Berwijn: "Die werken zullen kleine overstromingen zoals die van gisteren tegenhouden. Er stroomde zo'n 40 m³ water per seconde door de Berwijn", legt de burgemeester uit. "Maar extreme regenval waarbij er meer dan 40 m³ water per seconde stroomt zoals tijdens de overstromingen van 14 juli vorig jaar, ga je niet kunnen vermijden door de werken die nu uitgevoerd zullen worden: toen stroomde er 90 tot 100 m³ door de Berwijn." 

Volgende week krijgen de inwoners van Moelingen meer informatie over de werken die over enkele weken zullen starten. De Berwijn zal breder en dieper worden. De werken zullen zo'n half jaar duren.

Meest gelezen