Seniorenbeweging Okra: "85.000 rusthuisbewoners krijgen geen korting op hun energiefactuur"

De 85.000 rusthuisbewoners in Vlaanderen hebben geen recht op de energiekorting die de federale regering heeft beslist. Dat klaagt seniorenbeweging Okra aan. Die wil dat Vlaanderen tussenbeide komt.

De federale regering besliste vorige week tot een btw-verlaging voor elektriciteit en een verwarmingspremie voor iedereen van 100 euro. Maar, zo stelt Okra vast, de 85.000 rusthuisbewoners vallen uit de boot. 

De woonzorgcentra waarschuwden eerder al dat ze de hogere energiefactuur zullen moeten doorrekenen aan de bewoners. "Ze rekenen op een dagprijsverhoging van 2 à 3 euro. Als je snel rekent, kom je uit op ongeveer 1.100 euro per jaar", aldus Okra.

De seniorenbeweging vraagt daarom een tussenkomst van de Vlaamse regering, in de vorm van een verhoging van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden dat elke rusthuisbewoner ontvangt. Vandaag is dat 130 euro. Dat bedrag moet worden opgetrokken met een bedrag gelijkwaardig aan wat anderen krijgen als compensatie voor de stijgende kosten, vindt Okra.

Intussen staat er al een lange rij van organisaties die steun vragen aan de federale of Vlaamse regering voor de stijgende energiekosten. Onder meer de onthaalouders en de welzijnsinstellingen klopten al aan bij de Vlaamse regering met een soortgelijke vraag.

Meest gelezen