Belga Image

UGent: "Hondenuitwerpselen zijn schadelijk voor biodiversiteit, neem de drollen dus mee"

In 4 Gentse natuurgebieden laten honden, via hun uitwerpselen, elk jaar per hectare gemiddeld 11 kilogram stikstof en 5 kilogram fosfor achter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent. De bemesting is goed voor gewone planten, maar kan zeldzame en waardevolle exemplaren verdringen. "De biodiversiteit lijdt eronder, we moeten hondeneigenaars sensibiliseren."

Hondenuitwerpselen bevatten te veel stikstof en fosfor om goed te zijn in onze natuurgebieden. Dat hebben bio-ingenieurs van de Universiteit Gent vastgesteld in 4 Gentse natuurgebieden. Het gaat elk jaar per hectare om gemiddeld 11 kilogram stikstof en 5 kilogram fosfor. "Dat is een aanzienlijke bemesting die tot nu genegeerd werd, maar die schadelijk kan zijn voor de biodiversiteit en de werking van het ecosysteem." 

Niet elke bemesting is goed

"Je zou kunnen denken dat bemesting wel goed is voor planten, struiken en bomen, maar dat is niet altijd zo", zegt bio-ingenieur Pieter Vangansbeke van de UGent. "Bemesting is goed, zeker voor landbouwers die daardoor de gewassen op hun veld beter zien groeien. Maar voor natuurgebieden is dat niet wat we willen. Er zijn maar een paar plantensoorten die van de hondenpoep profiteren. Sommige soorten kunnen goed om met de extra voedingsstoffen uit de hondenuitwerpselen en gaan harder groeien. Dan gaat het bijvoorbeeld om grassen, brandnetels en bramen. "

Plantensoorten die de extra bemesting verdragen overschaduwen de waardevolle soorten, die op termijn kunnen verdwijnen.

Videospeler inladen...

"De groeiende plantensoorten gaan de andere soorten domineren en overschaduwen, waardoor die op termijn kunnen verdwijnen. Dus we krijgen dan wel meer groei, maar minder plantensoorten. En in een natuurgebied willen we natuurlijk zo veel mogelijk verschillenden plantensoorten. Zeker de bloeiende soorten, die gebonden zijn aan die specifieke voedselarme situatie zijn zeer waardevol. Die kunnen we verliezen als er te veel voedingsstoffen in het ecosysteem terechtkomen. En dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor de insecten, de vlinders en de vogels." 

(Lees verder onder de foto van op een hondenlosloopweide)

Agentschap Natuur en Bos

Met de resultaten van het onderzoek roepen de onderzoekers alle hondeneigenaars op om nog meer op te letten. "In alle natuurgebieden moeten honden verplicht aan de leiband blijven. En dat is een goede maatregel, waarvan we wel positieve gevolgen hebben. Want zo komt er alleen maar hondenpoep langs de wandelpaden te liggen, en niet dieper in het natuurgebied. Maar het is even belangrijk om de hondenpoep langs de wandelpaden ook op te rapen en mee te nemen. Wij doen graag een warme oproep aan alle hondeneigenaars om zich hieraan te houden."

Hondeneigenaars, hou de hond aan de leiband, en raap de hondenpoep op om onze natuurgebieden te beschermen.

Pieter Vangansbeke, bio-ingenieur UGent

"De maatregelen worden al redelijk goed opgevolgd, maar het kan en moet zeker beter", zegt Vangansbeke. "We vragen daarom ook aan de beheerders van de natuurgebieden om aan de ingang er iedereen nog eens op te wijzen en de wandelaars ook regelmatig te controleren. Ook hondenlosloopweides zijn een oplossing, want daar kan de hondenpoep minder kwaad berokkenen dan in een natuurgebied." 

Meest gelezen