Veel wind, weinig vraag: stroom was dit weekend enkele uren gratis (voor energiebedrijven)

Het stormweer heeft dit weekend enkele uren voor negatieve stroomprijzen in ons land gezorgd. De combinatie van veel aanbod - veel wind en dus windenergie - en weinig vraag tijdens nachtelijke uren in het weekend, duwde de stroomprijs zelfs even onder nul.

De negatieve prijzen werden opgetekend op de kortetermijnmarkt in de nacht van zaterdag op zondag en ook zondagochtend vroeg, in totaal voor negen uren. De prijzen zakten tot -30 euro per megawattuur. Dat betekent dat elektriciteitsbedrijven die op dat moment stroom kochten, daar zelfs geld voor kregen. Particulieren voelen die negatieve prijs dus niet (althans niet als ze, zoals nu, maar heel even zo laag stond).

De verklaring is logisch: bij een heel hoog aanbod en heel lage vraag daalt de kortetermijnprijs voor stroom fors. Tijdens die nachtelijke uren is er weinig vraag naar elektriciteit, zeker in het weekend, terwijl door de felle wind de windturbines op zee en op land volop draaiden. Ook in Duitsland zakten de prijzen fors, maar bleven ze net positief.

Tijdelijk

Het gaat om een tijdelijk fenomeen dat wel vaker voorkomt. Het valt nu wel meer op omdat de voorbije maanden de stroomprijs naar ongekende hoogtes is gestegen als gevolg van stijgende prijzen voor aardgas en CO2, in combinatie met een hernemende vraag na de coronacrisis en een krap aanbod. 

Nu de wind wat is geluwd en de werkweek weer op gang is gekomen, is de prijs dan ook weer gestegen naar gemiddeld 188 euro per megawattuur.

Meest gelezen