Facebook

Aangespoelde bruinvis stelt het goed: "Elk uur krijg ik een update"

De drachtige bruinvis die vorige week aanspoelde in Oostende, stelt het vrij goed, ook al is het nog altijd onzeker of het dier zal blijven leven. Dierenarts Piet De Laender bracht de bruinvis zelf naar een gespecialiseerd centrum in Goes in Nederland. "Ik sta dag en nacht in contact met de verzorgers daar. Om het uur krijg ik van hen een bericht met een update."

De meeste bruinvissen die levend aanspoelen, sterven vrij snel. Maar het drachtige dier dat vorige week aanspoelde in Oostende, is nog altijd in leven. Dierenarts Piet De Laender: "Het is intussen al 5 dagen maar het dier heeft nog altijd intensieve zorgen nodig. De situatie blijft precair."

De Laender bracht de bruinvis zelf van Boudewijn Seapark in Brugge naar een gespecialiseerd centrum in Goes in Nederland. Dat transport is vrij vlot gegaan. "Zo'n verplaatsing is altijd een zware belasting voor een dier dat al in hoge nood verkeert. Maar de bruinvis heeft maar weinig terugval gekend door het transport."

Emotionele rollercoaster

In Goes zijn er betere faciliteiten voor de bruinvis maar Piet De Laender blijft de verantwoordelijke dierenarts, ook al kan hij daar niet voortdurend zelf aanwezig zijn. "Ik sta dag en nacht in contact met de verzorgers. Ze sturen elk uur een bericht over de toestand en het gedrag van het dier. Het is allemaal erg intens. Het is een emotionele rollercoaster, ook al omdat ik slaap tekort heb. Het is telkens weer hoop krijgen en dan weer bang zijn voor een terugval. Morgen ga ik zelf nog eens naar Goes. Vandaag is er daar een collega."

Het blijft de bedoeling om de bruinvis terug uit te zetten in de Noordzee. "Dat is van in het begin het uitgangspunt geweest. We vechten voor het welzijn van het dier. En het is een bruinvis die in de vrije natuur hoort. Enkel om medische redenen kunnen we beslissen om het dier in gevangenschap te houden."

Meest gelezen