Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse overheid moet 201 miljoen euro schadevergoeding betalen na schietpartij in Texas

In de Verenigde Staten moet de overheid een schadevergoeding van 201 miljoen euro betalen aan de nabestaanden van een schietpartij in de staat Texas. Ruim 4 jaar geleden doodde een ex-militair daar 26 mensen in een kerk. De man was eerder al veroordeeld en mocht eigenlijk geen wapens meer bezitten. Omdat de overheid zijn strafblad niet aan de bevoegde autoriteiten had gemeld, kon hij toch nog wapens kopen. Daarom wordt de overheid nu medeverantwoordelijk gehouden voor de schietpartij. 

In november 2017 opende Devin Patrick Kelley het vuur in een kerk in Sutherland Springs, een plattelandsdorpje in de Amerikaanse staat Texas. Bij de schietpartij werden 26 mensen gedood en raakten meer dan 20 mensen gewond. De verdachte zou zichzelf daarna om het leven hebben gebracht. 

Later bleek dat de dader van de schietpartij eerder al terechtgesteld werd voor een militaire rechtbank. Kelley werkte sinds 2010 voor de US Air Force, maar in 2012 werd hij na een veroordeling voor huiselijk geweld naar de laagste rang gedegradeerd en kreeg hij een celstraf van een jaar. In 2014 werd hij uiteindelijk oneervol ontslagen.

De US Air Force liet echter na om zijn strafblad te registreren. Daarom heeft Federaal rechter Xavier Rodriguez nu beslist dat de US Air Force mede schuld treft aan de gebeurtenissen van 2017, want indien dit wel gebeurd was, zou de dader niet meer aan wapens geraakt zijn. 

Schadevergoeding

Gezien Kelley dus geen wapens meer mocht bezitten, heeft de rechter beslist dat de staat een schadevergoeding moet betalen van 230 miljoen dollar, naar euro omgerekend is dit ruim 201 miljoen. Deze schadevergoeding wordt verdeeld onder ongeveer 80 overlevenden en nabestaanden.

Meest gelezen