Foto: RTV

Duffel zet langdurig werklozen in voor gemeenschapsdienst

In Duffel zal wie langer dan twee jaar werkloos is binnenkort ingeschakeld worden voor gemeenschapsdienst. Langdurig werklozen zullen dan bijvoorbeeld ingezet worden als administratief medewerker, in de bibliotheek of in scholen. In Duffel gaat het om 177 personen, die in 2023 verplicht aan het werk moeten.

Wie langer dan twee jaar zonder job zit, moet in Vlaanderen vanaf 2023 verplicht gemeenschapsdienst doen. "Ik denk dat daar absoluut nog nood aan is. In Duffel gaat het om 177 mensen die in aanmerking zouden komen", zegt burgemeester Sofie Joosen (N-VA) aan RTV. "Ik ben er echt van overtuigd dat een goede  stageplaats bij ons als lokaal bestuur een meerwaarde kan zijn op hun cv."

In de loop van dit jaar start het voorbereidingstraject, volgend jaar zouden de werklozen al aan de slag kunnen. Samen met de VDAB wordt bekeken waar de langdurig werklozen kunnen ingezet worden. "Het is de bedoeling dat de werklozen een concrete ervaring kunnen opdoen binnen ons lokaal bestuur. Dat kan zijn binnen de administratie, in de bibliotheek of op onze scholen, en we willen daarvoor graag plaatsen ter beschikking stellen", zegt Joosen.

Het is de bedoeling dat ze op het einde van de rit een vaste baan vinden

Sofie Joosen, burgemeester Duffel (N-VA)

De gemeenschapsdienst is tijdelijk, de werklozen zouden twee dagen ingezet worden zodat ze nog kunnen zoeken naar een vaste job. Alhoewel de gemeenschapsdienst ook een opstap kan zijn naar een geschikte job. "Het gaat om mensen die al meer dan twee jaar werkloos zijn en die via de VDAB momenteel vruchteloos aan het zoeken zijn. Het is echt de bedoeling om hen de nodige ervaring en arbeidsritme mee te geven, zodat ze op het einde van de rit vast werk vinden."

Meest gelezen