Jill maakt fotoboek over vrouwenvoetbal: “Neefje in derde provinciaal verdiende meer dan mijn vrouw die voetbalde op hoogste niveau”

Fotograaf Jill Delsaux heeft een missie: vrouwenvoetbal op de kaart zetten als volwaardige sport. Ze werkte het voorbije decennium aan het fotoboek “Vrouwenvoetbal vanop de eerste rij”, waarin ze het spel letterlijk vanop de eerste rij in beeld brengt. “Vrouwenvoetbal verdient evenveel aandacht en respect als mannenvoetbal”, vindt de Hasseltse.

Van de BeNE League, het Europees Kampioenschap 2017 in Nederland tot de Wereldbeker 2019 in Frankrijk: Jill Delsaux stond overal op de eerste rij om plaatjes te schieten. “Sinds ik mijn vrouw leerde kennen, die vroeger op het allerhoogste niveau speelde, volg ik de sport op de voet”, vertelt de fotograaf. 

Met haar boek toont Jill alle emoties die aan bod komen tijdens vrouwenvoetbal, zowel bij wereldvedetten als bij amateurvoetballers. “Vrouwenvoetbal zit in de lift, maar die lift gaat voor mij nog niet hoog genoeg. Daarom heb ik mijn archieven gebundeld om deze publicatie tot stand te brengen. Ik vind dat vrouwenvoetbal evenveel aandacht en respect verdient als mannenvoetbal. Dit boek vat gebeurtenissen samen op voetbalvelden met vrouwelijke spelers vanaf 2012.”

Belgian Red Flames

Ook enkele Belgian Red Flames doen hun zegje in het boek. “Drievoudig winnaar van de Gouden Schoen Tessa Wullaert komt bijvoorbeeld aan het woord, net als Elke Van Gorp en Davina Philtjens”, vervolgt de Hasseltse. “Allemaal namen die in een ideale wereld evenveel roem verdienen als een Paul Onuachu of een Kevin De Bruyne. Ook economisch zijn de verschillen nog te groot. Toen mijn vrouw nog voetbalde op het hoogste niveau, verdiende mijn neefje die in derde provinciale speelde meer dan haar. En dat terwijl dames van dat kaliber echte topsporters zijn, die vijf tot zes keer per week trainen.”

Namen zoals Tessa Wullaert of Elke Van Gorp verdienen evenveel bekendheid als Paul Onuachu of Kevin De Bruyne.
Jill Delsaux

In haar strijd voor meer gelijkheid in de sportwereld roept Delsaux ook de media op om meer te doen: “Beeldvorming is superbelangrijk. Met mijn boek doe ik hetzelfde. Hopelijk krijgt vrouwenvoetbal in de toekomst de aandacht die het verdient.”

Sportpix.be | SPP | Jill Delsaux
Sportpix.be | SPP | Jill Delsaux

Meest gelezen