Foto Arbdomo

Komt er een woondorp met tiny houses in Geraardsbergen?

De Nazarethse firma Arbdomo heeft plannen om op het kasteeldomein van Viane bij Geraardsbergen 80 tiny houses te bouwen. Dat zijn erg kleine huisjes met alle comfort, vaak in hout en op wielen. Ze worden geregeld gebouwd als zorgwoning in een tuin. In Vlaanderen mag je niet permanent in een tiny house wonen, maar met een referentieadres kan dat wel volgens het bedrijf. De stad Geraardsbergen wijst erop dat het domein recreatiegebied is waar permanente bewoning niet kan.

De 24-jarige Daan Langmans uit Nazareth wil met zijn bedrijf Arbdomo 80 tiny houses bouwen op het kasteeldomein van Viane. Het bedrijf kocht het campingterrein en een oud voetbalveld en wil daar de huisjes neerzetten. Het zijn tiny houses op wielen, die verplaatsbaar zijn indien nodig. "Het is een combinatie van een stacaravan en het comfort van een woning, er is zelfs een verdieping." Het jonge bedrijf moet eerst 10 huisjes verkopen om met dat geld dan alles te bekostigen. "Maar als dat lukt tegen het einde van de maand dan ben ik 100 procent zeker dat ze er komen", zegt zaakvoerder Langmans. 

Je kan in een tiny house wonen als je werkt met referentieadressen, dat is wettelijk perfect mogelijk

Daan Langmans, zaakvoerder Arbdomo

Wonen zonder domicilie met referentieadres

Er is geen eenduidige wetgeving over tiny houses. In Vlaanderen worden ze bijvoorbeeld toegelaten als tijdelijke zorgwoning. Een domicilie kan je er niet hebben. "Je kan wel in een tiny house wonen als je werkt met referentieadressen", legt Daan Langmans uit. "Dat is perfect wettelijk. Je legt dan je domicilie bij iemand anders, dat is je referentieadres. Daar mag je 6 maanden blijven en dan moet je bewijzen dat je daarna ergens anders bent geweest of gaat. Dat kunnen wij op dat domein in Viane aanbieden. We verdelen ons op 2 campings in dezelfde buurt en dan kan je zeggen 'kijk ze zijn om de 6 maand van camping veranderd'. Alleen op die manier kan je officieel in een tiny house wonen."

Geraardsbergen niet officieel op de hoogte

Voor de stad Geraardsbergen is dat niet zo zeker. Dat er 80 tiny houses komen die permanent bewoond worden in Viane is nieuw, zo klinkt het. De stad zegt dat er geen vergunningsaanvraag loopt. Bovendien stelt Geraardsbergen duidelijk dat de plaats recreatiegebied is. Daar is alleen tijdelijke bewoning toegelaten. Ook is een tiny house te klein om officieel als woonst te dienen, legt een medewerker uit. De woonwetgeving heeft daar regels over. Volgens het bedrijf zijn de vergunningen ingediend, "we wachten daar nog op, maar het zal kunnen omdat de huisjes op wielen staan en er geen funderingen en verhardingen nodig zijn. Er moeten alleen een parking en enkele natuurlijke paden aangelegd worden zodat de mensen niet in de modder moeten lopen", aldus het bedrijf.

Plannen

De jonge zaakvoerder heeft grote plannen. "Dit domein in Viane zou het eerste zijn in België. Het huis staat op wielen, je kan dus met je huis wegrijden. In de grote toekomst zien we verschillende van deze domeinen en dan kunnen de mensen voor hetzelfde bedrag dat ze bij ons betalen naar Spanje of antwerpen bijvoorbeeld, waar nog projecten zouden kunnen komen. Zodra het eerste project vertrokken is kijken we al verder naar het volgende."

Meest gelezen