© Port of Antwerp

Antwerpse haven zet drones in om drijfvuil in dokken sneller op te sporen

De haven van Antwerpen gaat drones inzetten om drijfvuil in de dokken efficiënter op te sporen en op te ruimen. Elk jaar wordt maar liefst 50 ton drijfvuil uit de dokken gehaald en het is belangrijk om dat zo snel mogelijk op te ruimen, om schade aan de natuur en de schepen te beperken.

Elk jaar wordt ongeveer 50 ton drijfvuil verzameld uit de dokken in het Antwerps havengebied. Het gaat dan om plastics, hout en organisch materiaal. Het drijvend vuil heeft een grote impact op de biodiversiteit en brengt schade toe aan schepen. Maar het opsporen van drijvend afval is niet zo evident in een gebied van ruim 120 vierkante kilometer. 

"Machine vision"

Dankzij drones kan snel een groot gebied gescreend worden, vertelt Piet Opstaele, van Port of Antwerp: "Vanaf volgende maand zullen er 10 tot 12 vluchten per dag gebeuren met autonome drones, zonder piloot dus. Met 'machine vision' kan dankzij de beelden van die drones een kaart opgebouwd worden die aangeeft waar drijfvuil aanwezig is. Zo kan het afval sneller en efficiënter gelokaliseerd en opgeruimd worden."

In de haven van Antwerpen werden vroeger al drones ingezet, maar alleen bij grote incidenten. "Nu zullen de drones systematischer vluchten doen. Als er een aanvaring of een brand is, kunnen we zeer snel beelden krijgen van de situatie ter plaatse", zegt Opstaele.

Vandaag kreeg minister voor Telecom Petra De Sutter (Groen) meer uitleg over het project tijdens een bezoek aan de Antwerpse haven.

© Port of Antwerp

Meest gelezen