Variabel contract bij groepsaankoop elektriciteit en gas van provincie West-Vlaanderen: "Geen enkele energieleverancier durft vaste contracten voorstellen"

Morgen vindt de veiling voor de groepsaankoop van elektriciteit en gas van de provincie West-Vlaanderen plaats. Door de hoge energieprijzen is er nu al een recordaantal inschrijvingen van zo'n 86.000 West-Vlaamse gezinnen. Alleen is het niet helemaal zeker dat er energieleveranciers zullen deelnemen aan de veiling. Om hen te overtuigen, zijn er alleen maar variabele contracten. "Geen enkele leverancier durft momenteel met vaste contracten te werken", zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (Vooruit).

Het principe van een groepsaankoop is simpel: door met een grote groep samen naar de markt te stappen, is dat aanlokkelijker voor leveranciers. En die proberen dan die grote groep binnen te halen met een voordelig contract. De groep West-Vlamingen die op initiatief van het provinciebestuur samen gas en elektriciteit wil aankopen, is nog nooit zo groot geweest als dit jaar. 

Vandaag is het de laatste dag om in te schrijven en voorlopig staan er al zo'n 86.000 West-Vlaamse gezinnen op de lijst. De voorbije jaren waren er dat gemiddeld tussen 70 en 75.000. "Ik vermoed dat er vandaag nog inschrijvingen zullen bijkomen", zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. "Door de hoge energieprijzen wil iedereen graag een voordeliger tarief voor elektriciteit en gas."

Variabele contracten en geen vaste

Andere groepsaankopen zijn mislukt doordat er geen belangstelling was bij de energieleveranciers. Die durven door de stijgende prijzen het risico niet nemen om voordelige contracten aan te bieden aan zo'n grote groep klanten. Ze zijn bang dat ze hun broek zullen scheuren aan die contracten als de prijzen nog verder stijgen. 

En daarom heeft de provincie West-Vlaanderen aan de leveranciers laten weten dat ze dit jaar ook variabele contracten mogen voorstellen in plaats van vaste contracten. Jurgen Vanlerberghe: "Geen enkele energieleverancier durft momenteel met vaste contracten te werken. Ik heb het gevoel dat er wel interesse is voor variabele contracten. Maar echt zeker zijn we niet."

Bij een variabel contract kan de prijs elk trimester aangepast worden. "Sommige energie-experts verwachten dat de prijzen voor gas en elektriciteit zullen dalen tegen de zomer. In dat geval komt er voor klanten met een variabel contract een herziening naar beneden. Maar ja, het zijn eigenaardige tijden", besluit Vanlerberghe. 

Meest gelezen