Politie Leuven

Vrachtwagen rijdt zich vast ter hoogte  van spooroverweg; treinverkeer ligt even stil

Het treinverkeer tussen Leuven en Haacht verloopt opnieuw normaal, nadat er dinsdagochtend problemen waren omdat een vrachtwagen zich had vastgereden ter hoogte van een overweg in Wijgmaal. Intussen is de vrachtwagen getakeld; er vielen geen gewonden.

Rond negen uur reed een vrachtwagen zich vast in de Hambosstraat in Wijgmaal bij Leuven. “De vrachtwagenchauffeur reed met een trekker-oplegger, dus een erg lange vrachtwagen. Nochtans geldt in die straat een lengtebeperking van 10 meter”, zegt Mathieu Caudron van de Leuvense politie. “Aan de overweg ligt er ook een heel scherpe bocht, die de chauffeur niet in één keer kon nemen. Hij is op de overweg beginnen manoeuvreren maar tijdens zijn manoeuvres ging de overweg dicht.”

De chauffeur wou dan snel weer achteruit rijden om de overweg te verlaten. “Doordat hij zich wou haasten is hij met de linkerachterkant van zijn vrachtwagen van een schuine graskant gegleden. De vrachtwagen is niet gekanteld, maar stond wel zodanig vast dat hij niet op eigen kracht de plek kon verlaten. De vrachtwagenchauffeur raakte niet gewond, en de vrachtwagen werd ook niet aangereden door de trein.”

Hinder

“De vrachtwagen lag in het zogenaamde vrijeruimteprofiel, dat is de ruimte die de trein nodig heeft om ongehinderd te passeren. Het treinverkeer tussen Haacht en Leuven moest daardoor een tijdlang over één spoor, wat leidde tot beperkte vertragingen”, aldus Thomas Baeken van Infrabel. De vrachtwagen moest uiteindelijk worden getakeld en tijdens dat proces moest het volledige treinverkeer op beide sporen worden stilgelegd. Rond 11 uur konden de treinen opnieuw rijden. 

De spoorwegpolitie kwam ook nog ter plaatse en stelde een proces-verbaal op omdat de vrachtwagenchauffeur de signalisatie genegeerd heeft. Hij krijgt daarvoor een boete van 58 euro.

ROB-tv

Meest gelezen