Dave De Kock ontkent dat hij Dean heeft ontvoerd en vermoord, advocaat ziet hoogstens "schuldig verzuim"
Dave De Kock, die verdacht wordt van de ontvoering van en moord op Dean, blijft zich verzetten tegen een overlevering aan België. Dat bleek tijdens een zitting van de Internationale rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam, die moet oordelen over die overlevering. De advocaat van De Kock zegt dat hij de beschuldiging van ontvoering en moord ontkent en dat hem hoogstens "schuldig verzuim" kan worden aangewreven.
Wat vooraf ging
Op 17 januari werd Dean Verberckmoes dood aangetroffen in het Nederlandse Zeeland. De 4-jarige jongen uit Beveren was dan al enkele dagen vermist. Hij was meegenomen door Dave De Kock, een vriend van de moeder van Dean. De Kock werd kort voor de vondst van Dean opgepakt in Nederland en zit daar nog altijd in de cel. In ons land werd ook zijn vriendin aangehouden.
Als het aan Dave De Kock ligt, wordt hij in Nederland berecht voor zijn mogelijke aandeel in de dood van Dean Verberckmoes. Dat heeft zijn advocaat gepleit tijdens een zitting van de Internationale rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam. Die moet oordelen over de overlevering van De Kock aan België.
De Kocks advocaat in Nederland, Michaël Yap, argumenteerde dat zijn cliënt niet in aanmerking komt voor de feiten waarvan hij wordt beschuldigd - ontvoering en moord - maar hoogstens voor schuldig verzuim. Dat betekent dat hij de kleuter niet voldoende zou hebben geholpen toen die hulp nodig had.
"Mijn cliënt heeft daar een andere lezing over", zegt advocaat Yap in "Het journaal":

Ook opvallend: het Europese aanhoudingsbevel argumenteert dat de feiten (ontvoering en moord dus) vooral in ons land - onder meer in Sint-Niklaas en Sint-Gillis-Waas - zijn gepleegd. Yap ging daartegenin. Hij vond dat het zwaartepunt van de zaak in Nederland ligt, "omdat de feiten worden geacht op Nederlands grondgebied te zijn gepleegd".
"Mensonwaardige schande"
Verder haalde hij de toestand van de structurele overbevolking in de Belgische gevangenissen aan, waar volgens hem de "gezondheidszorg ondermaats en toegang tot zorg niet gewaarborgd is". "België kan naar mijn mening niet garanderen dat de gezondheidstoestand van De Kock niet achteruitgaat."
België kan naar mijn mening niet garanderen dat de gezondheidstoestand van De Kock niet achteruitgaat
Yap citeert daarvoor uit het jaarverslag van Commissie van Toezicht over de gevangenis van Dendermonde (het onderzoek naar de dood van Dean zit bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, red.): "Dendermonde blijft een mensonwaardige schande, met een staat van het gebouw die nooit het minimumniveau kan halen."
"Zaak hoort thuis in België"
De Nederlandse Officier van Justitie ging daar tegenin. Zo argumenteerde hij dat de verdenking wel degelijk ontvoering en moord is en dat België in een veel betere en logischere positie zit om De Kock te vervolgen. Ook zou België intussen al de garantie hebben gegeven dat De Kock zal worden gedetineerd in een cel die voldoet aan de minimumeisen. "Het lijkt me redelijk evident dat hij in België meteen contact zal hebben met een psycholoog en psychiater."
"Er zijn geen wettelijke gronden die maken dat de overlevering geweigerd zou moeten worden", benadrukte persofficier Justine Asbroek van het Openbaar Ministerie in Amsterdam nadien. "Het Europees aanhoudingsbevel is uitgevaardigd door een bevoegde justitiële autoriteit in België, de feiten hebben ook grotendeels op Belgisch grondgebied plaatsgevonden en Dave De Kock is, net als het slachtoffer en de nabestaanden, een Belg. Daarom vinden wij dat de zaak in België thuishoort."
Justitiespecialist Caroline Van den Berghe heeft de zitting in Amsterdam gevolgd en vertelt hoe Dave De Kock overkwam:

Uitspraak binnen 2 weken
De procedure voor de Internationale rechtshulpkamer lijkt eerder een formaliteit te zijn. De Nederlanders en de Belgen hebben eerder al samen beslist dat De Kock in ons land berecht zal worden. Binnen twee weken volgt de definitieve uitspraak. Daartegen is geen beroep mogelijk.
VRT NWS-journalist Philip Heymans blikte in "De ochtend" op Radio 1 vooruit op de zitting van vandaag. Herbeluister dat gesprek hier:

Wordt Dave De Kock in België of in Nederland berecht?
Als de rechter in Nederland instemt met een overlevering moet De Kock binnen de 10 dagen worden overgeleverd aan ons land. Dat betekent dat hij hier tegen eind februari, begin maart zou moeten zijn. Vanaf dan kunnen de Belgische speurders hun onderzoek verderzetten.
In afwachting daarvan heeft het gerecht voorlopig een communicatiestop afgekondigd. Daardoor is het niet duidelijk of ook de vriendin van De Kock nog wordt ondervraagd of dat de speurders daarmee wachten tot ze haar kunnen confronteren met De Kock. Daardoor is het ook nog onduidelijk welke rol zij en De Kock precies hebben gespeeld in de ontvoering en dood van Dean. Laat staan dat al bekendgemaakt is wat de precieze doodsoorzaak is van de jongen.