AFP or licensors

80 doden en verwoeste rijstvelden na doortocht van de orkaan "Batsirai" in Madagaskar

De orkaan Batsirai die dit weekend over het eiland Madagaskar is geraasd, heeft zeker 80 dodelijke slachtoffers gemaakt. Er wordt ook gevreesd voor hongersnood omdat veel rijstvelden in het centrum van het land verwoest zijn door de orkaan.

Dit weekend is Madagaskar, een groot eiland voor de kust van Oost-Afrika, voor de tweede keer op korte tijd geteisterd door een orkaan. Waren er de vorige keer 56 doden, dan zouden er nu zeker 80 doden zijn gevallen.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Volgens de overheid zouden 94.000 mensen getroffen zijn door de orkaan en zijn 60.000 mensen dakloos geworden. De meeste doden zouden zijn gevallen door het instorten van huizen. De informatie stroomt maar traag door omdat de orkaan het hevigst heeft toegeslagen in afgelegen gebieden.

De schade aan woningen en de toch al beperkte infrastructuur is erg groot en zeker 17 bruggen zouden zijn vernield. Toch maken humanitaire organisaties zich vooral zorgen over de schade aan de rijstvelden in het centrum van het eiland. Die zouden zware schade hebben opgelopen, niet enkel zou een groot deel van de oogst vernield zijn, maar ook zouden rijstterrassen zijn beschadigd.

De Verenigde Naties vrezen voor voedselschaarste die drie tot zes maanden zou kunnen aanhouden. Madagaskar bestaat uit een groot eiland voor de kust van Mozambique en is een van de armste landen ter wereld.

Satellietfoto van de orkaan Batsirai net voor die Madagaskar trof.

Meest gelezen