Salah Abdeslam op proces over aanslagen in Parijs: "Ik heb niemand gedood en niemand verwond"

"Ik wilde vandaag zeggen dat ik niemand heb gedood en niemand heb verwond, zelfs geen schrammetje": dat verklaarde Salah Abdeslam, de enige overlevende verdachte van de terreuraanslagen in Parijs in 2015, tijdens een verhoor over zijn radicalisering op het proces rond de aanslagen. 

Vijf maanden geleden, op 8 september 2021, startte het proces over de terreuraanslagen in Parijs op 13 november 2015. Die dag kwamen 130 mensen om het leven en raakten meer dan 350 mensen verwond bij zes terroristische aanslagen in Parijs en Saint-Denis, onder meer in concertzaal Bataclan.

Bekijk hier in één minuut wat er zich op 13 november 2015 in Parijs voordeed:

Videospeler inladen...

"Sinds het begin spreekt men kwaad over mij"

De 32-jarige Fransman Salah Abdeslam is de enige overlevende van de tien zelfmoordterroristen. Abdeslam woonde in België. In maart 2016 werd hij in Molenbeek gearresteerd na een schietpartij een paar dagen eerder in Vorst. België leverde hem in datzelfde jaar uit aan Frankrijk.

Vandaag werd Abdeslam voor het bijzondere hof van assisen in Parijs verhoord over zijn radicalisering. Aan het begin van zijn verhoor gaf hij aan een spontane verklaring te willen afleggen: "Sinds het begin van deze zaak, is men aan het kwaadspreken over mij. 'Blijf kwaadspreken', zei Voltaire, ‘en er blijft altijd wel iets van hangen’. Ik wilde vandaag zeggen dat ik niemand heb gedood en niemand heb verwond, zelfs geen schrammetje." 

Verder hekelde Abdeslam de strenge straffen in terrorismezaken, al begreep hij naar eigen zeggen dat justitie een voorbeeld wil stellen. "Als iemand in de toekomst met een bomkoffer in de metro zit en op het laatste moment wil terugkrabbelen, zal hij weten dat hij niet het recht heeft om dat te doen, omdat hij zal worden opgesloten en vernederd."

Trouw aan IS sinds 2015

De hoofdverdachte bevestigde ook zijn lidmaatschap van en steun aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). "De westerse wereld legt zijn ideologie op aan de rest van de wereld. (...) Voor ons moslims is dat een vernedering", zei hij. "Ik steun Islamitische Staat, ik ben met hen, ik ben voor hen, ik hou van hen."

Abdeslam zei ook dat hij nooit naar Syrië ging, al was het wel "in zijn gedachten opgekomen". Zijn trouw aan IS dateert van begin 2015, toen zijn broer terugkeerde uit Syrië.

Aanslagen waren "militaire operaties"

Rechtbankvoorzitter Jean-Marie Périès vroeg wat zijn beweegredenen waren om betrokken te raken bij de activiteiten van de terroristische groepering. Daarop antwoordde Abdeslam dat hij geschokt was door video's van luchtaanvallen door de internationale coalitie in Syrië.

Ik steun Islamitische Staat, ik ben met hen, ik ben voor hen, ik hou van hen

Hoofdverdachte Salah Abdeslam

"Wanneer IS besluit aanvallen uit te voeren, militaire operaties op Europees grondgebied, is dat niet met het doel zwarte vlaggen boven het Westen te laten wapperen," vervolgde hij. "Er zijn twee soorten militaire operaties: de offensieve jihad om land te veroveren en de defensieve jihad om het grondgebied van de Islamitische Staat te verdedigen. Dit was ter verdediging tegen de coalitie die IS bombardeerde."

"Is het een militaire operatie om een concertzaal of restaurants aan te vallen?", vroeg Périès. "Ze werkten met de middelen die voorhanden waren. (...) Als er burgerslachtoffers vielen, was dat om indruk te maken", verdedigde Abdeslam zich.

Blitzbezoek naar Griekenland

Gevraagd naar een blitzbezoek dat hij in de zomer van 2015 bracht aan Griekenland, samen met Ahmed Damani - een andere verdachte in het proces die kort daarvoor naar Syrië was vertrokken - sprak Abdeslam van een "roadtrip om adem te halen": "Ik weet dat voor u alles verband houdt met de aanslagen, maar er is ook het sociale leven".

Dit verhoor, waarbij hij alleen zal worden ondervraagd over de periode voor september 2015, duurt twee dagen. De rechtbank concentreert zich op de radicalisering van Abdeslam, die de reputatie had een "feestbeest" te zijn, verzot op casino's en nachtclubs. Hij zal ook worden ondervraagd over het verblijf in Syrië van zijn broer Brahim - die daarna veel doden zou maken op terrassen in Parijs - begin 2015, en zijn vriend Abdelhamid Abaaoud, die de coördinator was van de aanslagen.

Hoewel de moeder, de zus en de ex-verloofde werden verwacht als getuigen, daagden ze niet op. "Ze hebben laten weten dat ze niet van plan zijn om te reizen", zei voorzitter Jean-Louis Périès aan het begin van de hoorzitting.

Meest gelezen