Vanaf 1 juli moeten alle handelszaken elektronisch betalen aanvaarden

Vanaf 1 juli van dit jaar moeten alle handelszaken klanten minstens één elektronische betaalmethode aanbieden. De Kamercommissie Begroting en Financiën heeft daarvoor het licht op groen gezet. Op vraag van oppositiepartij N-VA volgt er nog wel een tweede lezing van het wetsontwerp. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd in de plenaire.

De verplichting tot elektronisch betalen maakt deel uit van een fraudebestrijdingsplan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), die hoopt op een vergelijkbaar effect met dat van de introductie van de witte kassa in de horeca. Cashbetalingen blijven mogelijk, en de handelaren mogen zelf kiezen welke elektronische betaalmethode ze voorzien. 

De tekst van Van Peteghem werd vannamiddag in eerste lezing goedgekeurd in de Kamercommissie Financiën en Begroting. Op vraag van N-VA komt er nog een tweede lezing. Daarna moet ook de voltallige Kamer nog het licht op groen zetten.

Het wetsontwerp trekt ook de belastingvrijstelling van bepaalde gewestelijke opleidingspremies op van 350 tot 700 euro, een fiscale stimulans voor werknemers die zich heroriënteren richting knelpuntberoepen. 

Daarnaast krijgen zeker 25 attachés bij de Bijzondere Belastingsinspectie BBI de graad van officier van gerechtelijke politie. Zij moeten de fiscale inspectiediensten versterken om fraude beter aan te pakken.

Meest gelezen