Brusselse en Waalse jongeren kunnen voor booster naar Vlaanderen, maar meerdere vaccinatiecentra zien dat niet zitten

Ook Brusselse en Waalse jongeren tussen 12 en 17 jaar kunnen voor hun boosterprik in Vlaanderen terecht. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) beslist. Maar vaccinatiecentra in de rand rond Brussel zeggen dat ze jongeren uit Brussel en Wallonië zullen weigeren, omdat ze niet genoeg vaccins hebben.

Een boosterprik voor tieners tussen 12 en 17 jaar is nog niet officieel goedgekeurd, maar je hebt het wel nodig als je (zonder herhaaldelijk testen) op vakantie wil in enkele populaire skibestemmingen in bijvoorbeeld Oostenrijk. Daarom besliste Vlaanderen om die boosterprik aan te bieden aan jongeren. 

Brussel en Wallonië hebben dat nog niet gedaan, maar volgens de Vlaamse overheid kunnen die jongeren ook in Vlaanderen terecht voor een extra coronavaccin. 

De meeste vaccinatiecentra in de rand staan daar echter niet voor te springen. Zij willen enkel hun eigen inwoners vaccineren. Dat schrijft Bruzz. Er zijn simpelweg niet genoeg vaccins, zegt burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans (Open VLD).

De beslissing is weer heel laat gevallen. We willen die jongeren wel helpen, maar er zijn niet genoeg vaccins

Burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans (Open VLD)

"Pas deze avond kregen wij de mail van het Agentschap dat ook Brusselse en Waalse jongeren welkom zijn, terwijl vorige week de communicatie was dat we dat niet mochten omdat Vlaanderen niet instond voor de vaccinatie van Brusselaars en Walen", aldus Holemans. "Toen hebben wij het aantal vaccins besteld voor de mensen op ons grondgebied. Maar dit verandert de zaak helemaal."

"Het is niet dat we die jongeren niet willen helpen, maar het kan niet zijn dat wij de vaccinatiedata die we voorzien hebben voor de jongeren op ons grondgebied moeten opschuiven, of dat we hen naar huis moeten sturen omdat er niet genoeg vaccins zijn", aldus Holemans. 

Of bijbestellen van vaccins een optie is, om bijvoorbeeld over enkele dagen of weken ook de Brusselse jongeren erbij te nemen, moet Holemans nog bestuderen. "Hoe dan ook is de beslissing weer heel laat gevallen. Het gaat over beschikbare vaccins, maar ook over het vinden van personeel dat de prikken kan zetten voor al die extra jongeren", aldus de burgemeester van Zaventem. 

Carmen De Rudder, woordvoerder van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V), benadrukt dat er nog overleg zal zijn met de vaccinatiecentra over de praktische kant van de zaak. 

Vilvoorde

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) vraagt aan de Brusselse overheid om een snelle goedkeuring van het boostervaccin voor jongeren. Een aantal van hen zouden daarom in de Vlaamse Rand een boosterprik willen laten zetten. "Er zijn Brusselse jongeren die afspraken proberen te maken in het vaccinatiecentrum in Vilvoorde", weet burgemeester Hans Bonte (Vooruit). "Ze zouden daar zelfs toe aangemoedigd worden door bepaalde instanties. Maar wij kunnen daar niet op ingaan, want officieel is daar nog geen goedkeuring over."

Het is absurd dat dit in Vlaanderen wel al kan en, bij wijze van spreken, 1 meter verder in Brussel niet. Compleet kafkaiaans.

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit)

Op de eerste dag dat Vlaamse tieners hun boosterprik konden laten zetten, waren er al meteen een heleboel Brusselse tieners die ook hun prik wilden laten zetten in Vilvoorde. "Maar daar moeten wij jammer genoeg "nee" tegen zeggen", aldus Bonte. "Het is absurd dat dit in Vlaanderen wel al kan en, bij wijze van spreken, 1 meter verder in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet. Compleet kafkaiaans." Ook praktisch is het volgens de burgemeester niet haalbaar. "Ook qua capaciteit en middelen is dit compleet onhaalbaar. Daarom hoop ik dat de Brusselse regering het licht snel op groen zet voor de boosterprik voor tieners."

Ook vaccinatiecentra in Tervuren en Zaventem zouden al aanvragen Brusselse tieners gekregen hebben, maar ook daar worden ze geweigerd wegens gebrek aan capaciteit en middelen.

Meest gelezen