Google Street View

Genk koopt bouwgrond in Stalenstraat: Om te voorkomen dat er nog gebouwd kan worden

Genk heeft een bouwgrond van 34 are gekocht tussen de Stalenstraat en de Verbindingslaan in Waterschei. De stad wil zo voorkomen dat er nog gebouwd gaat worden. Het moet een plekje worden voor de buurtbewoners. 

Het perceel ligt vlakbij de voormalige site van Electrabel in Waterschei. Maar de stad wil er zelf niets bouwen, integendeel. "We vinden dat er in de buurt van de Verbindingslaan al te veel huizen zijn", legt schepen van Ruimtelijk ordening Toon Vandeurzen (CD&V) uit. "En er is te weinig openbare ruimte. Dus we willen nu samen met de buurt bekijken waar ze nood aan hebben. Dat kan een pleintje met wat groen zijn, speeltoestellen voor kinderen of parkeerplaatsen voor de buurtbewoners."

Visie

De stad maakte alvast 350.000 euro vrij voor de aankoop van de grond. Een duur parkje, zou je kunnen zeggen. Maar Kathleen De Clerck van de afdeling groenmanagement van de hogeschool PXL vindt het net een heel goede investering. "Groen in de nabije omgeving is belangrijk voor het welbevinden van mensen. Het is zelfs voldoende om de plek te zien. Je hoeft er niet te zitten."

Kathleen De Clerck van de afdeling groenmanagement van de hogeschool PXL is opgetogen over het initiatief:

De Stalenstraat is de winkelstraat van Waterschei. "In een eerste reactie zal je misschien denken dat de winkeluitbaters meer gebaat zijn met extra parkeerplaatsen", gaat De Clerck verder. "Toch heeft een park een positief effect op de economie. Mensen combineren graag shoppen met cultuur en groen. Mensen zullen er 's middags hun broodje opeten dat ze kochten bij de handelaar in de buurt."

Meest gelezen