Genk sloopt enkele verwaarloosde huizen op de André Dumontlaan: "Voor mooi uitzicht op Stiemerbeekvallei"

Vanmorgen is in de André Dumontlaan in Genk gestart met de sloop van een verwaarloosde huizenrij. De stad kan zo een doorgang maken tussen het Thorpark en de Vallei van de Stiemerbeek. 

"Door de huizen werd er een muur gecreëerd tussen het Thorpark, de André Dumontlaan en de Stiemerbeekvallei", legt schepen van Ruimtelijke ordening Toon Vandeurzen (CD&V) uit. "Die barrière gaat nu weg. Want we slopen hier de verwaarloosde huizen en gaan een doorgang maken. We verbinden zo het Thorpark met de André Dumontlaan en het natuurgebied. " 

Stiemerhub

Twee huizen uit de rij blijven staan. "Een van de huizen richten we in als Stiemerhub. Hier zal je alle werkzaamheden in de Stiemervallei van op de eerste rij kunnen volgen", gaat Vandeurzen verder. "Maar hier komt ook een plantenasiel, de tuinrangers krijgen hier een stek en hier zullen duurzame kinderfeestjes georganiseerd worden."

Op termijn komen er ook nieuwe woningen. "Dit gebied wordt binnen 2 à 3 jaar in de markt gezet. We streven ernaar om hier een duurzame woonontwikkeling te laten verrijzen, in connectie met de vallei." 

We streven naar duurzame woonontwikkeling, in connectie met de vallei

Genk wil zich profileren als de groenste centrumstad van Vlaanderen. Zo is de stad eind april gastheer voor een natuurcongres. "We werken mee aan het onderzoeksproject 'Connecting Nature' over hoe je natuur in de stad kan inzetten om zowel een ecologische, economische en sociale ontwikkeling op gang te brengen. Ons project rond de Stiemerbeekvallei is daar een onderdeel van."

Meest gelezen