Britse politie heropent onderzoek na publicatie foto van premier Boris Johnson op kerstfeestje

De Britse politie gaat dan toch opnieuw een evenement in de ambtswoning van premier Boris Johnson onderzoeken. Volgens een foto van de krant The Daily Mirror zou er nu toch alcohol zijn geschonken in aanwezigheid van Johnson tijdens een "kerstquiz" in Downing Street, al was dat eerst ontkend. 

De positie van premier Johnson ligt al langer onder vuur omdat op zijn kabinet in 10 Downing Street de coronaregels die hij zelf afgekondigd heeft, zou overtreden hebben. Het gaat om een sliert feestjes, kaas-en-wijnproeverijen en dergelijke toen dat verboden was tijdens lockdowns. 

Dat er op 15 december 2020 een "kerstquiz" gehouden werd in de ambtswoning, was al bekend, maar volgens een minister zou er toen geen alcohol geschonken zijn. De politiedienst Scotland Yard had daarop dat evenement niet behandeld in het onderzoek naar mogelijk illegale feestjes in de ambtswoning van de premier.

De politie heropent nu echter dat onderzoek nadat de krant The Daily Mirror een foto had gepubliceerd van die quiz met op de achtergrond premier Johnson en op de voorgrond een fles schuimwijn en een opengescheurde zak chips. Een van de aanwezigen draagt een kerstmuts en de man op de voorgrond heeft een slinger rond zijn nek. 

Dat politie-onderzoek kan erg vervelend worden voor premier Johnson, zeker omdat zijn Conservatieve achterban en parlementsleden erg verveeld zitten met die "coronafeestjes". 

De foto kan de discussie over de positie van premier Johnson nog verder aanwakkeren, maar de focus is intussen verschoven naar het verwijt dat Johnson Labourleider Keir Starmer naar het hoofd heeft geslingerd tijdens een verhitte discussie in het parlement. Johnson verweet Starmer dat die indertijd niets had ondernomen tegen de bekende tv-presentator Jimmy Savile toen die kinderen misbruikte. Starmer werkte vroeger voor justitie. 

Starmer is kort na de beschuldiging door Johnson op straat belaagd door een groep boze mensen. Veel Britse politici -onder hen Conservatieve partijgenoten- vinden dat Johnson hier te ver is gegaan door Starmer op die manier in diskrediet te willen brengen. Een aantal topfiguren uit het kabinet van Johnson hebben intussen ontslag genomen.

Meest gelezen