James Arthur Photography

Proximus maakt ons "Fiberklaar": wat betekent dat? En moet je overschakelen?

Kreeg jij de voorbije weken ook een bericht in je brievenbus over het "fibernetwerk" van Proximus? De operator is volop bezig met de uitrol van het nieuwe netwerk en vraagt mensen om over te stappen. Maar wat is dat Fibernetwerk? Moet je je er verplicht op aansluiten? En betaal je dan meer? Fabrice Gansbeke van Proximus vertelt er alles over bij "De Inspecteur" op Radio 2.

Fiber-wàt?

Proximus is al een aantal jaren bezig met de uitrol van een nieuw fibernetwerk. Dat moet volgens de provider omdat we sneller en meer willen surfen.

"Een fibernetwerk verstuurt informatie via glasvezelkabels. In vergelijking met het kopernetwerk is dat sneller, stabieler en energie-efficiënter", zegt woordvoerder Fabrice Gansbeke. "Voor de klant zijn vooral die snelheid en stabiliteit belangrijk. Met het oog op de toekomst is het belangrijk dat we investeren in een netwerk dat veel informatie snel en efficiënt kan doorsturen." 

Wie installeert dat netwerk?

De uitrol van dat nieuwe netwerk neemt veel tijd in beslag. Sinds kort schakelt Proximus een versnelling hoger.  "In 2017 zijn we gestart, eerst heel lokaal in de grote steden. Nu komen we echt op kruissnelheid en willen we ook in minder druk bevolkte gebieden fiber installeren", zegt Gansbeke. "Op dit moment zijn al ongeveer 700.000 woningen en bedrijven aansluitbaar."  

De installatie van het fibernetwerk gebeurt niet alleen door Proximus. "In de grote steden en in de centrumsteden installeren we het fibernetwerk zelf. In de kleinere steden zijn we op zoek gegaan naar partners met wie we de investering samen kunnen doen. De kosten lopen daar hoger op omdat er minder mensen wonen." 

Eén van de bedrijven waarmee Proximus samenwerkt is het bedrijf Fiberklaar. "In Vlaanderen werken we inderdaad samen met het Nederlandse bedrijf DELTA Fiber. Dat leidde tot de oprichting van het nieuwe bedrijf Fiberklaar. Dat staat nu voor de uitrol van het fibernetwerk in de kleinere steden." 

Beluister hier het gesprek in "De inspecteur" op Radio 2:

© 2018 Bloomberg Finance LP

Dient het enkel voor Proximus?

Fiberklaar zal een open netwerk zijn. "Dat betekent dat Proximus één van de klanten is die het netwerk gebruikt. Via het netwerk van Fiberklaar biedt Proximus zijn diensten aan aan bestaande klanten. Maar ook andere operatoren zullen het netwerk kunnen gebruiken." 

Het zou dus kunnen dat een concurrent als Telenet de glasvezelkabel kan gebruiken? "Dat kan", vertelt Gansbeke. "Fiberklaar is niet de operator die diensten tot bij de klanten brengt. Dus ja, ook andere commerciële spelers kunnen het netwerk gebruiken. Uiteraard alleen in die gebieden waar Fiberklaar actief is." 

James Arthur Photography

Ga ik op termijn geen internet meer hebben als ik niet meestap in fiber?

Proximus stuurt brieven naar zowel klanten als niet-klanten over het fibernetwerk en over de samenwerking met Fiberklaar. Veel mensen vallen uit de lucht en weten niet of het een goed idee is om mee te stappen in dat fiberverhaal. Zal ik op termijn mijn aansluiting bij Proximus verliezen, vragen mensen zich bijvoorbeeld af. 

Proximus zal op termijn geen twee netwerken naast elkaar laten bestaan. "Dat betekent dubbel onderhoud en een dubbele investering", zegt Gansbeke. Maar zo ver is het ook nog niet. "We starten dit jaar met de geleidelijke uitfasering van ons kopernetwerk op bepaalde plaatsen."

Dat woord 'geleidelijk' is volgens Gansbeke belangrijk. "Eind maart is de eerste wijk in Brussel aan de beurt. Eind 2022 volgen er dan een paar wijken in Gent, Antwerpen en Hasselt. Als je in een kleinere stad woont, duurt het nog wel even. Daar zijn we nog maar net gestart met de uitrol van de fiber. Afschakelen is niet aan de orde." 

Wanneer het kopernetwerk afgeschakeld wordt, heb je als klant geen andere keuze dan over te stappen naar het fibernetwerk. "Het klopt dat je als Proximus-klant naar dat fibernetwerk moet als het kopernetwerk afgeschakeld wordt. Dat is eind maart het geval voor de mensen die in de buurt van de Beurs in Brussel wonen."

De bewoners zijn volgens Gansbeke allemaal geïnformeerd. "Klanten die nog niet naar fiber zijn overgestapt, worden opgebeld met de vraag om de switch te maken." De mensen die in de wijken in Gent, Antwerpen en Hasselt wonen die later dit jaar afgeschakeld worden, zullen ook verwittigd worden. "We contacteren hen om passende diensten aan te bieden op het fibernetwerk." 

James Arthur Photography

Wat met de prijs?

Overschakelen naar sneller internet is dan misschien wel tof, maar het is niet gratis. Gansbeke nuanceert de meerkost. "Mensen die nu op een plek wonen waar het kopernetwerk verdwijnt, kunnen voor dezelfde prijs overschakelen naar een gelijkwaardig product op het fibernetwerk. Stel dat je alleen een internetlijn hebt, dan kan je overschakelen naar datzelfde product op het fibernetwerk voor dezelfde prijs."  

Met een ouder pakket kun je niet zomaar switchen naar het nieuwe netwerk. "Als je het pakket Tuttimus of Familus hebt, kan het interessanter zijn om over te schakelen op een flex pack. Dat zijn de nieuwste pakketten op het fibernetwerk. Dat loont zeker als er verschillende mobiele telefoonabonnementen in je pakket zitten." 

De Inspecteur hoopt alvast dat de prijzen niet te sterk veranderen, want telecomprijzen met elkaar vergelijken is niet altijd makkelijk. Zeker niet wanneer de namen ervan altijd veranderen. "We zullen altijd met de klant bekijken hoe zijn situatie in elkaar zit. En als je een pakket hebt van de nieuwste generatie, garanderen we dat je het fibernetwerk gedurende het eerstvolgende jaar kunt gebruiken aan dezelfde prijs." 

Meest gelezen