Een lancering van de Falcon 9-raket die Starlink-satellieten tot op 210 kilometer hoogte brengt (archiefbeeld 26 mei 2021).
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

SpaceX verliest 40 satellieten in geomagnetische storm

Een uitbarsting van magnetische deeltjes op de zon heeft het ruimtebedrijf van Elon Musk, SpaceX, vrijdag 40 satellieten gekost. Van de 49 gelanceerde satellieten bereikten er slechts negen een baan om de aarde. Volgens SpaceX zullen de beschadigde satellieten geen gevaar vormen.

SpaceX lanceerde donderdag 49 nieuwe satellieten voor zijn Starlink-netwerk vanop het Kennedy Space Centre in Florida. Starlink telt zo’n 1.900 satellieten en moet overal ter wereld internettoegang garanderen. 

De Falcon 9-raket van SpaceX brengt de satellieten tot op een hoogte van zo’n 210 kilometer boven de aarde, vanwaar ze zelfstandig verder klimmen tot ze hun baan om de aarde bereikt hebben. Tenminste, dat is de theorie, want vrijdag ging het mis. Een dag na de lancering kwamen de satellieten terecht in een geomagnetische storm. Dat is een lading van magnetische deeltjes die eind vorige maand ontstond bij een uitbarsting op het oppervlak van de zon. 

Een reeks Starlink-satellieten boven een huis in de Amerikaanse staat Kansas.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Door die geomagnetische storm werd de atmosferische wrijving die de satellieten moesten weerstaan volgens het bedrijf tot vijftig procent sterker.

Opnieuw volgens SpaceX zullen de veertig satellieten, die daardoor onbruikbaar geworden zijn, niet als ruimtepuin blijven rondcirkelen. Als ze intussen al niet zijn vergaan, zou dat binnenkort moeten gebeuren door de hogere wrijving op lagere hoogte.

In december kwam SpaceX nog in opspraak toen China een klacht indiende bij het ruimteagentschap van de Verenigde Naties. China deed dat omdat het naar eigen zeggen tot twee keer toe maar nipt een botsing had kunnen vermijden tussen het nieuwe Chinese ruimtestation Tiangong en satellieten van het Starlink-netwerk.

Meest gelezen