Copyright Lievegem, Hilde De Graeve

Traditionele "Sprookjesstoet" keert, na ruim 20 jaar, terug naar Lievegem in andere vorm 

Deze zomer komt er na 23 jaar opnieuw een "Sprookjesstoet" in Zomergem, bij Lievegem. De stoet verdween in 1999 maar nu is er een comeback. Dat kondigt schepen Hilde De Graeve (CD&V) aan. De traditionele stoet was er één vol kinderen verkleed als sprookjesfiguren. De nieuwe editie zal er wat anders uit zien, zegt de schepen.

23 jaar geleden werd de laatste speciale stoet in de vorm van dé "Sprookjesstoet" georganiseerd in Zomergem. Die gemeente is nu, samen met Lovendegem en Waarschoot, gefuseerd tot Lievegem. Sinds 1959 bestaat er al een traditie van een jaarlijkse stoet. De geschiedenis van de stoet doet schepen Hilde De Graeve (CD&V), geboren en getogen in Zomergem, graag uit de doeken: "In Zomergem begon men toen met het België-Holland-festival."

Majoretten tijdens de traditionele Sprookjesstoet.
Copyright Lievegem, Hilde De Graeve

België-Holland-festival

"Bij het begin waren er allemaal showbands, muziekkorpsen en majoretten uit beider landen om dan een soort van stoet in elkaar te steken. 23 jaar geleden is meester Vandevelde, samen met de kinderen van de school, dan begonnen met een "Sprookjesstoet", legt De Graeve uit. "De muziekkorpsen begonnen veel geld te vragen en daardoor werd het te duur. Toch wilde men de traditie met de "Sprookjesstoet" verderzetten." 

De kinderen waren verkleed en de ouders en grootouders kwamen allemaal kijken
Schepen Hilde De Graeve (CD&V)

De stoet bestond uit schoolkinderen van de lagere school. "Die waren dan verkleed en de ouders en grootouders kwamen allemaal kijken", zegt de schepen. "Er was ook een reclamestoet. En Ursel, dat naast Zomergem ligt, had de Pierlalastoet en Zomergem had de Sprookjesstoet."

Het filmpje hieronder toont de "Sprookjesstoet" in het jaar 1986.

De schepen is zelf nog het figuurtje "Minnie Mouse" geweest tijdens de stoet: "Ik was 'Minnie Moes'. Dat is een stukje uit mijn lagere schooltijd dat ik altijd meedraag. Als tiener liep ik mee in de stoet als ruiter van manège Den Draver. Het is nu een droom die uitkomt dat ik als schepen van Feestelijkheden de stoet kan terugbrengen naar mijn geboortedorp."

Verschillende lokale clubs deden mee aan de stoeten.
Copyright Lievegem, Hilde De Graeve

Alternatieven

De laatste "Sprookjesstoet" dateert ondertussen al van lang geleden. De interesse was afgezwakt toen, zegt schepen De Graeve: "Het was moeilijk om de scholen te motiveren, er werd weinig tijd vrijgemaakt om te oefenen. Er kwamen alternatieven om die zondagmiddag te vullen. Zo is bijvoorbeeld "Zomergem Lekkers" er gekomen, met standjes en activiteiten."

Veel kinderen deden mee aan de stoeten.
Copyright Lievegem, Hilde De Graeve

De Graeve, die onlangs nog besloot dat ze niét voor het burgemeestersschap gaat omdat ze haar bevoegdheden als schepen van Feestelijkheden gewoon te graag doet, kondigt nu aan dat er opnieuw een stoet zal georganiseerd worden. Maar die zal er anders uitzien dan vroeger.

"De werktitel is "Zomergem On The Move" en het thema heeft alles te maken met vervoer: er gaan speciale wagens, koetsen, fietsen en boten zijn." De stoet zal plaatsvinden op 26 juni tijdens de zomerkermis.

Meest gelezen