Nicolas Maeterlinck

Drie agenten dan toch in verdenking gesteld na dodelijke achtervolging in Brussel 5 jaar geleden

Bijna 5 jaar na de dodelijke politieachtervolging waarbij 2 jonge twintigers om het leven zijn gekomen in een Brusselse tunnel, zijn 3 betrokken politiemensen dan toch in verdenking gesteld. Dat is vernomen bij de advocaat van de familie van één van de slachtoffers. 

Op dinsdagavond 9 mei 2017 reden Sabrina El Bakkali (20) en Ouassim Toumi (24) op een motor door de Louizalaan in Brussel. Een patrouille van de lokale politie zette de achtervolging in omdat Toumi roekeloos rijgedrag zou hebben vertoond. Een wagen van de hondenbrigade, die even verderop aan het rijden was, vertraagde om het verkeer te blokkeren. Kort na de uitgang van de tunnel reed de motorbestuurder in op het voertuig van de hondenbrigade, dat dwars over de rijbaan zou hebben gestaan. Toumi overleed ter plekke, zijn vriendin werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze in de loop van de nacht overleed.

Het onderzoek naar de achtervolging sleepte 4 jaar lang aan, en nu is dus beslist dat de politieagenten dan toch vervolgd kunnen worden. Het parket had afgelopen zomer in de raadkamer een vordering tot buitenvervolgingstelling neergelegd, maar de raadkamer ging daar niet op in en besliste om het dossier terug te sturen naar het parket. "Volgens de raadkamer was de achtervolging buitenproportioneel en had de politie geen levens in gevaar mogen brengen voor een verkeersovertreding die met een boete bekeurd kan worden”, zegt advocaat Joke Callewaert, die de families van één van de slachtoffers vertegenwoordigt.

We waren tot nog toe bang dat er zelfs geen debat zou zijn voor de rechtbank

Advocaat Joke Callewaert

"We waren tot nog toe bang dat er zelfs geen debat zou zijn voor de rechtbank. Nu gaat er een debat zijn om te horen wat de politie zegt en om te eisen dat de verantwoording wordt afgelegd voor die achtervolging, want volgens ons was die achtervolging niet legaal, geen correcte wettelijke achtervolging", aldus nog de advocaat.

Het parket was in beroep gegaan tegen de beslissing van de raadkamer, waarna de zaak voor de kamer van inbeschuldigingstelling kwam. “De KI heeft  de drie betrokken politiemensen nu in verdenking gesteld”, zegt meester Joke Callewaert. “Dat is dus een stap verder dan we zelf hadden gevraagd. Het gaat om de politiemensen die de achtervolging hebben ingezet en om de politieman die zijn voertuig van de hondenbrigade dwars over de rijbaan heeft gezet." 

Op 23 februari komt de zaak opnieuw voor de KI, waar er zal gepleit worden over de doorverwijzing van de drie politiemensen naar de correctionele rechtbank.

Meest gelezen