Alle bedden in AZ Turnhout bezet: "Coronagolf is nog niet voorbij"

In het AZ Turnhout zijn alle bedden momenteel bezet. Het ziekenhuis stelt niet-dringende operaties daarom tijdelijk uit. "Bij ziekenhuizen komt het effect van de piek in de besmettingen een paar weken later, de golf is nog niet voorbij", zegt Jo Leysen, de directeur van het AZ Turnhout.

Het ziet er naar uit dat er morgen op het overlegcomité versoepelingen op de planning staan, maar het AZ Turnhout wil benadrukken dat de coronagolf nog niet voorbij is. "Het is momenteel erg druk in ons ziekenhuis", zegt directeur Jo Leysen bij Radio 2 Antwerpen. "We moeten niet-dringende operaties en onderzoeken uitstellen want er zijn geen bedden meer vrij. De spoeddienst blijft wel open, voor alle duidelijkheid."

De ziekenhuizen moesten de voorbije twee jaar wel vaker opnames uitstellen, maar het leek de laatste tijd de betere kant uit te gaan. "De voorbije weken zaten we op onze normale capaciteit van operaties en opnames, maar nu moeten we dus terugschakelen", zegt Leysen.

Bij de ziekenhuizen zie je het effect van een besmettingspiek altijd pas een paar weken later

Jo Leysen, directeur AZ Turnhout

Er zijn verschillende redenen waarom de druk in het ziekenhuis nog altijd zo hoog is. "We hebben een aantal weken geleden flinke pieken gehad van coronabesmettingen door de nieuwe varianten. Bij de huisartsen is het al erg druk geweest, maar bij ziekenhuizen komt het effect meestal pas een week of twee later. Daar komt nog eens bij dat oudere mensen die opgenomen zijn, door de coronasituatie minder snel kunnen terugkeren naar het woonzorgcentrum omdat daar te weinig personeel is. Ook bij ons is er nog altijd meer personeelsuitval door corona."

Volgens Leysen is het AZ Turnhout zeker niet het enige ziekenhuis in deze situatie. "In alle Kempense ziekenhuizen zien we nog een stijging van het aantal coronapatiënten. Het zijn er in de regio nu een honderdtal, waarvan een tiental op intensieve zorg."

Meest gelezen