2001 AP

Tekort van 30 miljard: maar gat in Belgische begroting minder groot dan verwacht 

Het gat in de Belgische begroting was vorig jaar minder groot dan verwacht. Het tekort bedraagt 30 miljard euro of zes procent van wat we jaarlijks produceren. En geen 40 miljard euro, zoals eerder werd voorspeld. Dat blijkt uit een nota van de federale overheidsdienst Begroting die VRT NWS kon inkijken. Volgens staatssecretaris van Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) moet de overheid extra budgettaire inspanningen blijven doen. 

Het Belgische begrotingstekort in 2021 valt iets beter mee dan verwacht. Aanvankelijk werd er geraamd dat het tekort voor de hele staat 40 miljard euro zou bedragen. Dat blijkt nu 30 miljard te zijn, tien miljard euro minder dus.  

De situatie is nog zeer ernstig

Eva De Bleeker (Open VLD) - Staatssecretaris voor Begroting

Dat het tekort minder zwaar is dan aanvankelijk geraamd, komt volgens staatssecretaris van Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) vooral door de sterke economische groei. Toch vindt ze dat tekort nog altijd veel te hoog. "De situatie is nog zeer ernstig. Dat vraagt structurele maatregelen. We moeten verder hervormen en extra budgettaire inspanningen blijven doen", aldus De Bleeker. 

Het resultaat voor 2021 voor de gezamenlijke overheid wordt uiteraard beïnvloed door de vele maatregelen die de verschillende regeringen hebben genomen in de strijd tegen het coronavirus. De directe impact van die maatregelen op de begroting van vorig jaar worden geraamd op ongeveer 13,8 miljard euro.

De staatssecretaris van Begroting benadrukt dat de structurele problemen in ons land na de coronacrisis moeten aangepakt worden. De totale staatsschuld bedraagt ruim 108 procent van het bruto binnenlands product. Dat is 4 procent beter dan verwacht. 

Meest gelezen