West-Vlaamse landbouwers protesteren tegen te lage groenteprijzen

Groenteboeren voeren de hele dag actie in de buurt van 4 grote diepvriesgroentebedrijven in Passendale, Staden en Ardooie. Het is de eerste keer dat ze dat doen. De onderhandelingen over de prijzen lopen bijzonder moeilijk. 

De groenteboeren verkopen hun groenten aan de diepvriesfabrieken. Elk jaar sluiten de landbouwers een contract af met die fabrieken, met afspraken over de prijzen. Het zijn die onderhandelingen die nu zo moeilijk lopen. De boeren hebben hogere energiekosten en vragen een betere prijs voor hun groenten dan de fabrieken willen geven. Nele Desmedt kweekt bloemkool, prei en wortelen in Hooglede. “Wij willen een faire prijs voor onze producten, willen onze kosten vergoed zien en een leefbaar inkomen voor onze arbeid. Dit jaar zijn onze kosten gestegen. In functie van de teelten kan dat 10 tot 20 procent meer zijn.”

Mogelijk verkeershinder

In de Westhoek en rond Staden en Ardooie zou er verkeershinder kunnen zijn door het boerenprotest. Vanaf 9.30 uur trokken de boeren in colonne met hun tractoren naar Pasfrost in Passendale, Greenyard in Westrozebeke en Dicogel en Ardo in Ardooie. De actie zal tot vanavond 17 uur duren.

Videospeler inladen...

Meest gelezen