AFP or Licensors

Franse president Macron wil zes nieuwe kerncentrales bouwen en 50 windmolenparken in zee

Frankrijk gaat tegen 2050 zeker zes nieuwe kerncentrales bouwen en mogelijk zelfs meer. Tegelijk wil president Emmanuel Macron de capaciteit van windmolenparken in zee verdubbelen tegen 2030 met 50 parken. Kernenergie en groene stroom moeten Frankrijk tegen 2050 klimaatneutraal en onafhankelijk van het buitenland maken.

De Franse president Emmanuel Macron zette de energiestrategie van zijn land uiteen in de oostelijke industriestad Belfort. Het project is groot. Zo wil Macron zeker zes kerncentrales bouwen van een nieuw en veiliger type. De eerste zou in 2035 af moeten zijn en mogelijk neemt Parijs een optie op nog eens acht andere centrales.

Tegelijk komt Macron terug op een eerdere belofte om verouderde kerncentrales te sluiten. Hij wil dat de maatschappij EDF (Electricité de France) onderzoekt hoe men die op een veilige manier langer dan de voorziene 50 jaar kan doen draaien. Op die manier zouden er de komende jaren in Frankrijk geen nucleaire centrales gesloten worden.

Tegelijk mikt Macron ook op duurzame energie. Zo wil hij 50 windmolenparken in zee bouwen. Dat zou tegen 2030 moeten leiden tot een verdubbeling van de capaciteit van windenergie in het land. In iets mindere mate zet Macron ook in op zonneënergie. 

Dat Frankrijk de kernenergie niet los zou laten, was algemeen verwacht. Geen enkel ander land te wereld haalt zoveel van zijn stroom uit de nucleaire sector en tegelijk is Frankrijk koploper inzake nucleaire technologie die het niet enkel thuis, maar ook wereldwijd aan de man probeert te brengen. Honderdduizenden Fransen werken voor nucleaire bedrijven.

Of Macron na de verkiezingen van deze lente president blijft of niet zal weinig veranderen aan die strategie. De meeste kandidaten met enige kans op het Elysée zitten op dezelfde nucleaire lijn, want die ligt in de belangen van het land. De grote energiegroepen zoals producent EDF en constructeur Framatome zijn nauw verbonden met de Franse politiek. EDF -een van de grootste energieproducenten ter wereld- is hoofdaandeelhouder van Framatome en is deels in handen van de Franse overheid.

Meest gelezen