AFP or licensors

Grootste zwarte diamant ter wereld geveild voor 3,7 miljoen (en betaald in crypto): is "Enigma" afkomstig uit ruimte?

Ruim 3,7 miljoen euro: zoveel heeft de Amerikaanse internetondernemer Richard Heart over voor de grootste geslepen zwarte diamant ter wereld. Een exemplaar als de Enigma kom je dan ook niet zo vaak tegen: de edelsteen weegt 555,55 karaat en komt volgens experten mogelijk uit de ruimte. Heart betaalde de diamant in cryptomunten.

De Enigma-diamant – vrij vertaald “het raadsel” – heeft zijn naam niet gestolen. Het is namelijk onduidelijk waar de zwarte edelsteen vandaan komt. Het gaat om een zogenoemde carbonado, een van de hardste diamanten, die meestal in Brazilië of de Centraal Afrikaanse Republiek gevonden wordt. 

Zwarte diamanten zijn tussen de 2,6 en 3,2 miljard jaar oud. Ter referentie: de aarde zelf gaat zowat 4,65 miljard jaar mee, dinosaurussen leefden ongeveer 230 tot 65 miljoen jaar geleden. Sommige deskundigen menen dat de stenen diep uit de kern van de aarde komen. Anderen geloven dan weer dat ze afkomstig zijn uit de ruimte omdat ze osborniet bevatten, mineralen die in meteorieten worden aangetroffen.

Oorspronkelijk 800 karaat

Niet alleen is de Enigma-diamant gehuld in mysterie, de edelsteen is ook de grootste geslepen zwarte diamant ter wereld. Hij heeft 55 verschillende vlakken en weegt 555,55 karaat, te vergelijken met het gewicht van een banaan. Daarmee overtreft de edelsteen het gewicht van de Great Star of Africa in de Britse koninklijke scepter – goed voor 530,2 karaat – en de Golden Jubilee in de Thaise scepter – goed voor 545,67 karaat. Origineel, voor het slijpen ervan, zou de diamant 800 karaat hebben gewogen.

Veilinghuis Sotheby’s hield rekening met een bod tot 6 miljoen euro, maar uiteindelijk ging de diamant voor ruim 3,7 miljoen euro onder de hamer.

Bekijk hier beelden van de grootste zwarte diamant ter wereld, en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Van Enigma- naar Hex-diamant

Sotheby’s zelf gaf de naam van de koper niet vrij, maar kort na de veiling kondigde de Amerikaanse internetondernemer Richard Heart op Twitter aan dat hij de nieuwe eigenaar wordt.

Heart betaalde de edelsteen in cryptomunten, volledig volgens de filosofie van het blockchainplatform Hex dat hij heeft opgericht. Cryptomunten of virtuele munten zijn namelijk stukjes computercode waaraan waarde wordt gehecht, en het beheer daarvan gebeurt via de vernuftige technologie "blockchain", dat alle transacties bijhoudt en beveiligt.

Heart heeft naar eigen zeggen de ambitie om de diamant “HEX.com” te dopen zodra de betaling rond is.

Meest gelezen