UHasselt

Limburg enige Belgische provincie waar aantal inwoners daalt: "Inzetten op jobs, onderwijs en cultuur"

Volgens het Planbureau is Limburg de enige provincie in ons land waar het aantal inwoners zal krimpen. Over 50 jaar zou Limburg 60.000 inwoners minder tellen, schrijft Het Belang van Limburg. Maar om die trend te doen keren, wil de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters inzetten op hoogtechnologische jobs, een uitbreiding van de universiteit van Hasselt en op cultuur.

"We hebben in Limburg veel troeven, maar wat ons ontbreekt zijn hoogtechnologische jobs", zegt gouverneur Jos Lantmeeters. "Daarom dat we ons scharen achter het project van de Einstein Telescoop waarbij heel wat hoogwaardige jobs naar Limburg kunnen komen. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat studenten in Limburg blijven. Nu gaan die naar Leuven of naar Brussel en ze blijven daar vaak hangen. Daarom moeten we onze universiteit in Hasselt verder uitbouwen, zodat de studenten hier studeren en ook hier blijven."

Cultuur

De provincie wil ook meer inzetten op cultuur, zodat jongeren ook om die reden in Limburg blijven. "Het culturele aanbod in andere steden is groter. Daarom zetten we sinds vorig jaar zwaar in op cultuur. We zitten samen met het culturele werkveld om te bekijken hoe we cultuur in Limburg verder kunnen ondersteunen, zodat Limburg een fijne plek blijft om te wonen en te leven."

Het komt allemaal goed

Gouverneur Jos Lantmeeters

Het is een werk van lange adem, maar de gouverneur benadrukt dat er al lang aan gewerkt wordt om het tij te doen keren. "We zijn al enige tijd bezig om op die 3 fronten in te zetten. Het zal niet meteen resultaat geven, maar het Planbureau verwacht dat we pas over 50 jaar met veel minder inwoners zitten. Tegen die tijd kan er veel veranderen en ik ben er zeker van dat onze projecten waar we nu mee bezig zijn goede resultaten zullen opleveren. Het komt allemaal goed."

Meest gelezen