Aantal oproepen naar hulplijn 1712 vorig jaar gestegen, meeste meldingen over kindermishandeling

1712, de hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling, heeft in 2021 een pak meer meldingen en oproepen gekregen dan de voorbije jaren. Het gaat vooral om meldingen van kindermishandeling. Vandaag kan je exact 10 jaar contact opnemen met hulplijn 1712, zowel telefonisch als via chat of e-mail. 

Hulplijn 1712 kreeg vorig jaar 8.515 unieke oproepen over 11.312 slachtoffers van geweld, misbruik en mishandeling. Dat is 6% meer dan in 2020. “Opvallend is dat meer slachtoffers ons hebben gecontacteerd, dat we meer oproepen kregen over seksueel geweld en dat het aantal chatgesprekken is toegenomen”, zegt Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712.

De meeste meldingen gaan over kindermishandeling. Meer dan de helft, zo’n 54%, van de (mogelijke) slachtoffers die in 2021 contact opnamen met de hulplijn, deed dat in verband met kindermishandeling. De tweede meest voorkomende reden waarom mensen contact opnemen met 1712, is partnergeweld. Eén op de vijf oproepen die bij 1712 binnenkwam, ging over meldingen van partnergeweld.

Omstaanders nemen vaakst contact op

1712 is op verschillende manieren bereikbaar. Slachtoffers van geweld kunnen de organisatie telefonisch, via chat en e-mail contacteren. Toch zijn het vooral omstaanders die contact opnemen met de organisatie. Het is vaak een vriend, een buur, een (stief)ouder, familielid van het slachtoffer die 1712 contacteert bij ontoelaatbaar gedrag. Wim Van de Voorde: “Bij 37% van de oproepen was de contactnemer zélf slachtoffer van geweld. Dat was in 2020 nog één of de drie.” 

In het tienjarig bestaan van 1712, kreeg de organisatie 51.699 unieke oproepen over 66.069 (mogelijke) slachtoffers van geweld, misbruik en kindermishandeling. In vergelijking met tien jaar geleden, is het aantal oproepen meer dan verdriedubbeld.

Het is positief dat meer slachtoffers van geweld, misbruik of kindermishandeling de weg vinden naar 1712.
Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding

Beke: "Goed dat mensen de weg naar hulplijn vinden"

Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V), bracht deze ochtend in een bezoek aan de organisatie in Leuven. “De afgelopen tien jaar legde hulplijn 1712 een mooi parcours af”, aldus minister Beke. 

“Elk jaar contacteren meer mensen 1712, over thema’s waarop nog steeds een taboe rust. 1712 is ook één van de meest laagdrempelige hulpverleningsinitiatieven voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Het is positief dat meer slachtoffers van geweld, misbruik of kindermishandeling de weg vinden naar 1712. Verder stemt het mij hoopvol dat omstaanders 1712 contacteren als ze een vermoeden van kindermishandeling hebben.”

Bezoek van koningin Mathilde

Koningin Mathilde vergezelde vanochtend minister Beke tijdens zijn bezoek. De twee maakten er kennis met de dagelijkse werking van de organisatie en spraken er met hulpverleners. Daarna gingen ze in gesprek met experten en kregen ze toelichting over de evolutie van geweld in onze samenleving.

Bij vragen of meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling, kan je telefonisch, via chat of mail terecht bij 1712. Meer infomatie vind je op 1712.be.

Meest gelezen