Stefan Dewickere

Jezuïetenkerk in Lier krijgt een half miljoen euro voor renovatie: "Dat geld is nodig, want er vallen brokstukken naar beneden" 

De Jezuïetenkerk in Lier, die nu dient als concertzaal, krijgt van de Vlaamse overheid een premie van een half miljoen euro voor renovatiewerken. Minister Matthias Diependaele (N-VA) van Onroerend Erfgoed geeft namelijk groen licht aan verschillende restauratieprojecten in de provincie Antwerpen. Het geld is nodig, want de binnenkant van de kerk brokkelt af en droogt uit.

Goed nieuws voor de voormalige Jezuïetenkerk in Lier, want die krijgt een premie van zo'n half miljoen euro toegewezen. De kerk stond tot 2009 nog in de steigers voor herstellingen aan de buitenkant. Met deze premie wordt nu het interieur gerestaureerd. 

Het geld komt niets te vroeg, zegt gedelegeerd bestuurder Bart De Vos: "Doordat de buitengevel werd gerestaureerd, is de binnenkant beginnen uitdrogen en zijn er brokstukken naar beneden gevallen. Om die reden hebben wij netten moeten hangen over heel het plafond om die brokstukken op te vangen."

We willen de kerk opnieuw gebruiken als gebeds- en zanghuis

Bart De Vos, gedelegeerd bestuurder

"De kerk dient nu als repetitie- en concertzaal, maar we willen dat ze opnieuw gebruikt kan worden zoals ze oorspronkelijk bedoeld was: een gebeds- en zanghuis. De ruimte is bijzonder geschikt voor koormuziek vanwege de nagalm, het zou jammer zijn om die niet te bewaren voor de toekomst", zegt De Vos.

Niet alleen de voormalige kerk in Lier krijgt een premie van de Vlaamse overheid. Ook het Paviljoen de Notelaer in Bornem, de Abdij van Rozendael in Sint-Katelijne-Waver en Afspanning Het Hoefijzer in Putte krijgen geld voor restauratiewerken. In totaal voorziet Vlaanderen ongeveer één miljoen euro.

Meest gelezen