Nederlandse film "ANNE+" vanaf vandaag in 190 landen op Netflix: "Over queer, maar niet alleen vóór queer"

Vanaf vandaag is de Nederlandse film "ANNE+" te zien in 190 landen op streamingdienst Netflix. "ANNE+" gaat over het leven van de lesbische Anne en haar bonte vriendengroep in Amsterdam. Co-creator en hoofdactrice Hanna van Vliet is zelf queer* en twintiger, en vond het belangrijk om een eerlijk en positief beeld van de LGBTQ+ gemeenschap te schetsen. "Wij willen de rolmodellen creëren die we zelf nooit hebben gehad", legt ze uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hoe groeide een serie ontstaan via crowdfunding uit tot een internationaal succes op Netflix?

Anne Verbeek staat op een kruispunt in haar leven. Haar vriendin Sara is net naar Canada verhuisd voor het werk, en Anne is van plan om haar grote liefde snel achterna te gaan. Tegelijkertijd staat ze onder druk van de uitgeverij waarbij ze haar eerste roman wil publiceren. Het schrijven lijkt maar moeilijk te lukken, Anne zit vast. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van een warme vriendengroep van gelijkgezinden. Dat is waar "ANNE+" begint, de nieuwe Nederlandse Netflixfilm.

Van crowdfunding tot Netflixfilm

De film is het vervolg op de gelijknamige serie, ook te zien op Netflix in België en Nederland. Die serie kende nochtans een bescheiden start: de eerste afleveringen werden gefinancierd via crowdfunding, waarbij mensen geld konden doneren om de serie mogelijk te maken. Acteurs en producenten kregen toen nog niet betaald en werkten op vrijwillige basis mee.

Maar toen het Nederlandse productiehuis Millstreet Films en omroepvereniging BNNVARA de serie oppikten, ging de bal aan het rollen. De populariteit van "ANNE+" groeide, en nu is er dus ook de film. Die is niet alleen in de Lage Landen te zien maar gaat via Netflix meteen in 190 landen en in 32 verschillende talen in première. 

Beluister hier het gesprek met maker en actrice Hanna van Vliet in "De wereld vandaag":

"De serie en de film kan je wel perfect los van elkaar kijken", legt Hanna van Vliet uit, die de rol van hoofdpersonage Anne vertolkt en ook co-creator van de film is. "Al is het natuurlijk wel een meerwaarde om ze allebei te zien, dan krijgen de personages nog meer diepgang."

Rolmodellen en representatie

Anne en haar vrienden zijn jong en nagenoeg allemaal queer of deel van de holebigemeenschap. Dat vond van Vliet heel belangrijk, verduidelijkt ze aan VRT NWS: "Als kind zag ik op de Nederlandse televisie bijna geen openlijk lesbische vrouwen. Wij willen de rolmodellen voor jonge mensen creëren die we zelf nooit hebben gehad. Al gaat het vandaag al een stuk beter, series als "Sex education" tonen hoe leuk, divers, licht en vrolijk seksualiteit kan zijn."

Queer zijn is leuk, ingewikkeld, liefdevol. Ik wil mensen meenemen in die wereld

Het personage Anne in "ANNE+"

Ook "ANNE+" baadt in een vrolijke sfeer, met personages die in het reine zijn met hun seksualiteit. Een bewuste keuze, vertelt van Vliet. Als er al queer verhalen verteld worden, is de seksualiteit van die personages vaak een probleem: "Die personages worden uitgescholden, mishandeld, verkracht, niet geaccepteerd. Met onze film wilden we graag laten zien dat het ook heel leuk is om niet hetero zijn, dat je niet meteen in paniek hoeft te geraken. Ook voor ouders, als hun kind uit de kast komt." 

"En we wilden ook seks laten zien", zegt van Vliet. "Nu gebeurt het nog vaak dat er een queer seksscène komt en de camera plots wegdraait, terwijl dat in heterofilms minder snel gebeurt."

Queer personages, queer acteurs?

Opmerkelijk is dat niet alleen Anne zelf, maar nagenoeg alle LGBTQ+-personages door acteurs vertolkt worden die ook in het echte leven holebi of transgender zijn. Ook de productie is vooral in vrouwelijke, queer handen. "Een inhoudelijke meerwaarde", noemt van Vliet dat.

"Uiteindelijk moet iedereen alles kunnen spelen natuurlijk, daar ben ik van overtuigd", benadrukt van Vliet. "Maar om daar te komen, moet je eerst queer acteurs zélf de kansen geven om hun eigen verhalen te vertellen. Dat gebeurt nu nog te weinig, terwijl zij nochtans beter dan wie ook begrijpen hoe het is om queer te zijn."

Wie queer is, moet de kans krijgen om de eigen verhalen te vertellen

Actrice en maker Hanna van Vliet

En belangrijk: "ANNE+" is een film door de queer gemeenschap, maar niet uitsluitend vóór de queer gemeenschap. "Integendeel", zegt van Vliet. "Het gaat over universele twintigersproblematiek, dus het is ook herkenbaar voor hetero's. De film gaat over de stress van verhuizen, daten, liefdesverdriet en jaloezie, werken,... Deze film is voor iedereen."

*Queer is een parapluterm voor iedereen die zich niet hetero en/of cisgender voelt

Bekijk hieronder de trailer van de nieuwe film "ANNE+":

Meest gelezen